Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

26. 06. 2019. 12:59   >>  18:07 34

MARKOVIĆ PORUČIO

Zaboravite na vraćanje CG pod tuđe skute

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je crnogorska nezavisnost vječna, kao što je vječna Crna Gora, prihvatao to neko ili ne. On je poslaniku DF-a Milanu Kneževiću poručio da ima pravo da žali za izgubljenim referendumom 2006. godine, ali da sumnje u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaboravi za sva vremena.

"13 godina je od obnove nezavisnosti, vremenska distanca koja nesumnjivo razdvaja istinu od iluzije", rekao je Marković u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Milana Kneževića da prokomentariše "direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je "potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine".

Premijer je podsjetio na uslov za referendum koji je predviđao 55 odsto podrške za nezavisnost Crne Gore.

"Ispostavilo se da je Crna Gora ispravno odlučila kad je prihvatila taj, takoreći, nepravedni uslov, jer je ono što je mnogima ulivalo nadu u naš neuspjeh obezbijedilo visok legitimitet referendumskog rezultata", rekao je Marković.

Knežević: Deripaski da se podigne spomenik

On je poručio da nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma o obnovi nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

"Da danas neko inicira pitanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan po istom modelu, najmanje deset odsto više, dakle 65 odsto za neku drugu odluku. Težak smo put prešli da bi dopusti bilo kome da nam ruši državu", rekao je Marković.

Istakao je da ne nasijeda na provokacija o nezakonito snimljenim razgovorima.

U odgovoru Markoviću, Knežević je rekao da je "KAP prodat za usluge podrške nezavisnosti po ugovoru koji je državna tajna u iznosu od 230 miliona eura".

"Vlada je dala tajnu garanciju, dok je Kosovo dalo besplatnu struju. Deripaski ste dali tri miliona eura da potkupi članove Venecijanske komisije, koji je zvučao: Prvo standardi, zatim referendum", rekao je Knežević.

On smatra da bi Olegu Deripaski trebalo podignuti spomenik u svakom crnogorskom gradu.

Marković je, sa druge strane, podsjetio da je Rusija među prvima stala iza crnogorskog opredjeljenja za državnu nezavisnost.

Premijer je rekao da može da razumije da imaju otpor prema vlasti i DPS-u, ali da nije dobro "da neko iz antifašističke porodice ovako govori o svojoj zemlji".

"Dobar ste retoričar, mogli bi da ste mlađi da pobjeđujete na takmičenjima, ali nemojte da pričate o ekonomiji jer se u to ne razumijete", istakao je Marković. 

Krivokapić: Potreban nam je konsenzus

Poslanika SDP-a Ranka Krivokapića zanimalo je šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija.

Marković je u odgovoru rekao da izvještaj EK nije negativan, te da ne ukazuje na stagnaciju, a da je naša zemlja i dalje predvodnica u evropskim integracijama.

"Namjera izvještaja nije da je negativan ili pozitivan, on skenira stanje i daje preporuke", smatra Marković.

Premijer je rekao da je jedino sa čim se ne slaže u izvještaju ocjena o svuda rasprostranjenoj korupciji: "Odgovorno tvrdim da to precizna ocjena. Uvjeren sam da ćemo to uspjeti da pokažemo našim evropskim partnerima".

Prema mišljenju Krivokapića Crna Gora tone u sve dublju političku krizu.

"Pošaljite pismo subjektima da razgovaraju. Glavna ste politička ličnost u zemlji. Vlada je ustavnog parlamentarizma. Da li ćemo doći do nje, ne moramo doći. Nudili ste vladu, mi nećemo u vladu. Hoćemo u dogovor", rekao je Krivokapić.

Pred nama su, kako je rekao, veliki problemi: "Dajte da sjednemo, treba nam konsenzus".

Krivokapić je rekao da DPS ne mora da prihvati tehničku vladu, ali da mora da je ponudi kao mogućnost: "Za 14 mjeseci mi nećemo imati izbore u Crnoj Gori. Moramo do dogovora doći".

Premijer je odgovoru Krivokapiću rekao da je proces pregovaranja Crne Gore s EU možda predug, uz ocjenu da EU iz vremena pregovora sa Hrvatskom i danas sa Crnom Gorim nije ista EU.

"Treba to staviti u realan kontekst okolnosti", rekao je Marković.

Saglasio se s Krivokapićem o političkom dijalogu: "Ali moramo imati sa druge strane kredibilnu ponudu. Mi do sada nemamo potvrdu te kredibilnosti, u političkom smislu, ne u personalnom".

Marković: Smanjili predrasude prema stručnim školama

Govoreći o rezultatima i efektima reforme obrazovnog sistema i generalno Vladinoj politiki u toj oblasti, Marković je rekao da je cilj da Crna Gora ima kvalitetan sistem obrazovanja, koji će biti kompatibilan sa sistemima obrazovanja modernih i razvijenih zemalja.

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Radula Novovića, Marković je podsjetio da se krenulo u reformu svih nivoa obrazovanja.

"Dvije godine od usvajanja seta zakona imamo dovoljno argumenata da sa zadovoljstvom govorimo o rezultatima sprovedene reforme", rekao je Marković, uz napomenu da je potrebno vrijeme za još bolje rezultate.

Plan je, kako je rekao, da svaka osnovna škola dobio mikrobit računare, a unaprijeđen je i sistem inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori. Najveći iskorak je, kako je rekao, učinjen u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

"Smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sada i odlični đaci upisuju stručne škole", rekao je Marković, uz napomenu da su posebno ponosni što nije bilo primjedbi na sistem dualnog obrazovanja.

Poseban segment su, kako je rekao, infrastrukturni objekti: "U prethodne dvije godine završili smo vrtiće u Zagoriču, na Starom aerodromu, sada i u Tuzima".

"Završena je srednja škola u Golubovcima, u toku su radovi na izgradnji škole u Bijelom Polju", rekao je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније