Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 13:23   >>  13:24 12

CKM POZIVA

Političari iz Srbije da se prema CG ophode kao Vučić

Crnogorska kulturna mreža (CKM) apelovao je na političare iz Srbije da ne šire mržnju i podjele između dva bliska naroda, te da slijede primjer predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se, kako navode iz ove NVO, na dostojanstven i ljudski način obraća prema Crnoj Gori.

 

Neprimjerene su, kako je ocijenjeno, "izjave koje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića nazivaju 'kriminalcem' i koje vrijeđaju crnogorski identitet i suverenost".

"Gospoda koja se oglašavaju govorom mržnje i šovinizma bi trebalo da znaju da su odnosi građana Crne Gore i Srbije iznad svih političkih i drugih intersa. Predlažemo gopspodi koji su 'retorički dušebriznici' za inteerse Srba u Crnoj Gori da javno kažu šta su konkretno uradili za njih. Svi Srbi koji žive u Crnoj Gori znaju da su ravnopravni građani i da im nijesu uskraćena bilo koja prava", saopštio je CKM.

Dolaskom Vučića na vlast, kako podsjećaju, diplomatski odnosi Crne Gore i Srbije su krenuli uzlaznom putanjom "što je dobro kako za ove dvije države, tako i za njihove građane".

"Veoma je važno da dobre odnose Đukanovića i Vućića iskoriste Srbi u Crnoj Gori i Crnogorci u Srbiji, kako bi poboljšali svoj položaj i očuvali kulturno nasljeđe. U prošlosti nijesmo nikada imali situaciju dobrih odnosa dva visoka državnika pomenutih država kao što je sada", navode iz CKM-a.

Ocjenjuju da poruke mržnje i šovinizma nijesu dobre, "sa koje god strane dolazile".

"I nijednoj državi nijesu donijele korist, što dobro znaju oni koji ih upućuju. Građani Crne Gore i Srbije dobro znaju da smo mi narod slične kulture, tradicije i djelimično običaja, i da mi jedni od drugih bliže nemamo. Kao što smo jedinstveni kada igra Novak Đoković, tako treba i da budemo jedinstveni u svih situacijama šta god da je u pitanju", kazali su iz CKM-a, uz napomenu da kako vjeruju da izjave mržnje koje dolaze od strane pojedinih političara neće narušti odnose dvije bliske države koje zajedno koračaju ka EU.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније