Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 06. 2019. 10:00 >> 11:47

SASTANAK U TIRANI

Zemlje Z. Balkana očekuju napredak u EU integracijama

Na četvrtom sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana u Tirani iskazano je očekivanje da će nova briselska administracija biti zagovornik politike proširenja i da će tokom njenog mandata biti osiguran vidljiv progres zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove. Na poziv Žan Kristof Beliarda, zamjenika generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Crnu Goru je u Tirani predstavljao državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učesnike skupa je na početku sastanka pozdravio v.d. ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Albanije Gent Cakaj koji je ukazao na važnost održavanja susreta u ovom formatu kako bi zemlje razmijenile mišljenja i ideje kako o aktuelnim unutrašnjim prilikama, tako i o kretanjima u procesu evropskih integracija.

"U tom kontekstu, naglasio je značaj daljeg progresa zemalja regiona u pogledu uspostavljanja vizne liberalizacije za Kosovo, dobijanja statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, otpočinjanja pregovora sa Republikom Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom i Republikom Srbijom", navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka, kako dodaju iz ministarstva, saglasili su se da su nedavno objavljeni izvještaji Evropske komisije dali jasne smjernice u kojim oblastima je zabilježen napredak, a u kojim je potrebno preduzeti dodatne mjere.

"Iskazali su očekivanje da će nova briselska administracija biti zagovornik politike proširenja i da će tokom njenog mandata biti osiguran vidljiv progres zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama. Pozdravljena je intenzivna saradnja država u regionalnim inicijativama i mehanizmima, a naročito njihova posvećenost realizaciji infrastrukturnih projekata u okviru Berlinskog procesa", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o konceptu usaglašavanja sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i multilateralizmu, odnosno aktuelnim reformama važnih međunarodih organizacija, uz zajedničku ocjenu da je neophodna veća i jasnija opredijeljenost država da reformišu postojeće međunarodne strukture i učine ih fleksibilnijim za pružanje adekvatnih odgovora na brojne izazove današnjice.

"Takođe, sagovornici su razmijenili mišljenja i o Istočnom partnerstvu, posebno u svijetlu obilježavanja desetogodišnjice pokretanja te Inicijative, kao i odnosima sa Ruskom Federacijom, Narodnom Republikom Kinom i Republikom Turskom", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније