Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 06. 2019. 13:05 >> 13:15
16

BEČIĆ PISAO AMBASADORIMA EU

"Spriječite protivpravno djelovanje u Kotoru"

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, uputio je Otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica Evropske unije i ambasadoru EU u Crnoj Gori Aivu Oravu u kojem ih je upoznao sa situacijom u opštni Kotor. U pismu Bečić ih je zamolio da, kako je kazao, pomognu sprečavanje daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika DPS-a, kao i Vlade Crne Gore u tom gradu.

Bečić u pismu navodi da kao predsjednik najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u opštini Kotor, osjeća obavezu da ih upozna sa, kako je kazao, dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi naš drevni grad pod zaštitom UNESKO-a.

Takva situacija, kako navodi, "prouzrokovana je kontinuiranim, višemjesečnim, nezakonitim, neustavnim, jednom riječju - protivpravnim djelovanjem Demokratske partije socijalista i njenih partnera, a za šta, oni imaju punu podršku Vlade Crne Gore, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabilježeno u novijoj političkoj istoriji".

On dalje podsjeća da su opozicione partije sa državnog nivoa, nakon izbora 2016. godine u Kotoru uspostavile vlast početkom 2017.

"Međutim, nakon dvije godine, izdajom i političkom prodajom jedne partije i njenih odbornika, DPS je protivpravno krenuo u prekrajanje izborne volje građana", navodi se u pismu.

Bečić dalje navodi da je naprije nezakonito smijenjen predsjednik Opštine Vladimir Jokić, što je potvrdila presuda Upravnog suda.

"Zatim je, i pored presude Upravnog suda, pokušana ponovna smjena predsjednika Opštine, što je osujećeno pravovremenom reakcijom, u skladu sa zakonom, čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kotoru. Nakon toga, i pored činjenice da je predsjednica Skupštine u skladu sa Zakonom i Poslovnikom zakazala sjednicu SO za 10. jul, grupa odbornika DPS-a i njihovih partnera je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Skupštine opštine, na sastanku u hotelu donijala odluku da smijeni predsjednicu Skupštine, što je način djelovanja i odlučivanja svojstven samo afričkim plemenima. Vrhunac protivpravnog djelovanja i pravnog nasilja predstavnikaDPS-a i njihovih partnera jeste nezakonito uklanjanje pečata sa službenih prostorija, obijanje brave i nasilni ulazak u prostorije Skupštine Opštine Kotor, što ne pamti crnogorska politička pozornica. Protiv odgovornih lica zbog počinjenih krivičnih djela su podnešene krivične prijave od strane čelnika Opštine Kotor", dodaje predsjednik Demokratske Crne Gore.

On podsjeća da se Crna Gora nalazi u ugovornom odnosu sa EU, kao zemlja kandidat, kao i da su upozorenja u odnosu na nedovoljne rezultate u oblasti vladavine prava gotovo svakodnevna poruka sa međunarodnih adresa.

"Samim tim, ukoliko se pokaže tolerancija i na bilo koji način, činjenjem ili nečinjenjem, odnosno uzdržavanjem, legitimiše politička korupcija, prekrajanje izborne volje, nezakonito smjenjivanje opozicionih predsjednika Opština, 'kafanska' i 'pajser' demokratija, 'koverte', 'snimci', 'lične karte', onda se zaista postavlja otvoreno pitanje da li nam je uopšte potreban višepartisjki sistem i da li borba za demokratiju ima smisla u Crnoj Gori?", navodi Bečić.

U pismu Bečić je zamolio predstavnike EU u Crnoj Gori da u mjeri svojih mogućnosti, pomognetu "sprječavanje daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika DPS-a, kao i Vlade Crne Gore, koja nepostupanjem u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom, omogućava dalju pravnu hajdučiju".

"Ukoliko se na primjeru Kotora legitimiše 'kafanska pajser' demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija", zaključuje Bečić u pismu.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније