Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

30. 06. 2019. 19:57 >> 20:05
1

POLJSKA UVIJEK ZA ŠIRENJE EU

Evopa bez Z. Balkana nije kompletna

Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna, poručio je Koordinator predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan Vjeslav Tarka. Za TVCG ističe da je Poljska uvijek bila za širenje EU, te da će glavne teme Samita u Poznanju, 4. i 5. jula, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, biti ekonomija, povezivanje, civilno društvo, kultura i bezbjednost.

Glavni cilj berlinskog procesa je da se nastavi proces proširenja, da se pošalju pozitivni impulsi kojim će EU dokazati da je i dalje zainteresovana za region Zapadnog Balkana, kazao je za TVCG Šimon Šinkovski vel Sek, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske.

"Mislim da diskusije o mogućem proširenju ne bi bile moguće bez ovog procesa. Berlinski proces je politička priča i glavni njegov cilj je da se pokaže interes zemalja Unije da proces proširenja ide naprijed", kazao je Vel Sek.

Predstojeći samit je i prilika za zemlju domaćina Poljsku da sa sudionicima podijeli vlastita iskustva kada je riječ o evropskim integracijama.

"Mi imamo naša iskustva i mi smo uvijek bili za širenje EU, kao Poljaci i kao Poljska s našim iskustvima. Za nas Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna", kazao je koordinator Samita u Poznanju ambasador Vjeslav Tarka.

Tarka ističe da je od primarne važnosti i podsticanje saradnje u regionu Zapadog Balkana. Samitu će tako, na panelima u posebnom dijelu Kongresnog centra, svoj doprinos dati i brojni predstavnici civilnog društa, ekonomisti, kao i mladi iz regiona.

"I zato ćemo razgovarati o različitim temama i o budućnosti, i o mladim ljudima, o korupciji, integraciji manjina, ali isto tako biće biznis forum, znači b2b razgovori i biće isto tako i Privredne komore, teme ekonomske saradnje u regionu", kazao je Tarka.

Kako u organizacionom odboru Samita ističu, Berlinski proces nije alternativa proširenju, ali je komplementaran politici Evropske komisije i doprinosi evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

"Smatramo da je politika proširenja najbolje i najefektnije oruđe koje EU posjeduje kada je Zapadni Balkan u pitanju, a sa ciljem da ih podstakne da primjene reforme. A efektivnost politike EU zavisi od kredibiliteta perspektive članstva", kazala je Marta Špala iz Centra za Istočne studije.

Skup će se zasnivati na biletaralnim temama, sa istovremenim fokusom na budućnost Evrope i perspektive u svjetlu mogućih evropskih promjena i njihovom mogućem uticaju na procese.

Šesti godišnji samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan u poljskom gradu Poznanju, zakazan je za 4. i 5. jul.

Tamara Ivanković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније