Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 07. 2019. 11:39   >>  02. 07. 2019. 09:35 41

IVANOVIĆ

"Pitanje CPC otvoreno na osnovu činjenica"

Demokratska partija socijalista nije otvorila pitanje crnogorske autokefalne crkve na osnovu emocija ili skrivenih želja, već na osnovu činjenica, obimne istorijske građe i brojnih dokaza, kazao je član Predsjedništva DPS-a Petar Ivanović na Opštinskoj izbornoj konferenciji u Baru. On je dodao da ne možemo poštovati druge, ako ne poštujemo sebe.

 

Ivanović je istakao da kongres DPS-a i sve aktivnosti u susret njegovom održavanju predstavljaju još jednu priliku da se utiče na oblikovanje budućnosti.

“A budućnost se ne događa, već stvara. Zato učinimo sve što možemo da stvorimo budućnost na koju ćemo biti ponosni, budućnost koja će pretočiti u zbilju našu viziju prosperitetne Crne Gore i budućnost koja će svakom od nas uzvratiti osjećajem zadovoljstva i ponosa zbog toga što smo učestvovali u njenom stvaranju”, izjavio je Ivanović.

On je dodo da niko ne umije bolje da cijeni slobodu kao onaj kome je ona nepravedno oduzeta.

“Zato ima li ikog ko danas sumnja da smo pod tuđom čizmom, bila ona bratska, prijateljska ili neprijateljska, išli naprijed brže i bolje, do kao slobodni građani, kao slobodna Crna Gora, poštujući tradiciju i istoriju svih nas koji čuvamo imena, obraz i duh naših predaka”, kazao je Ivanović.

On je napomenuo da je otvoreno još jedno važno pitanje koje duboko zadire u naš identitet - pitanje crnogorske autokefalne crkve.

“Nismo to učinili na osnovu emocija ili skrivenih želja, već na osnovu činjenica, obimne istorijske građe i brojnih dokaza, svjesni da ne možemo poštovati druge, ako ne poštujemo sebe, i isto tako svjesni da se građansko društvo gradi na principima koji podjednako važe za sve. Ništa se neće promijeniti samo od sebe, i ništa neće uraditi neko drugi“, smatra Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u Baru.

 „Samo od nas zavisi da li ćemo ostati lideri u Baru i u Crnoj Gori. Zato nemojmo trošiti vrijeme u mudrovanjima, kritizerstvu i grupašenjima. Budimo organizovani, jedinstveni, iskoračimo hrabro na politički teren i borimo se za svaki glas, za svakog građanina Bara. Borimo se sa novim inicijativama, idejama, pozitivnom energijom, borimo se timski. A ako nismo spremni za tako nešto, dajmo prostor drugima među nama, koji žele da se dokazuju sebi i generacijama koje dolaze, i koji žele da se bore za vrijednosti koje su temeljne u Crnoj Gori i za koje se kao partija zalažemo.”

 

Koordinator u ime Izvršnog odbora Goran Jevrić je naveo da je Bar jedan od temelja svih pobjeda DPS Crne Gore.

“Tako je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na izborima 2018. godine osvojio skoro 20% više glasova od svih drugih predsjedničkih kandidata. Kao odgovorni ljudi i odgovorna partija, dužni smo donositi odluke, koje danas neko možda ne razumije. Podsjetiću na projekte Maljevika i Kraljičine plaže. Ne dozvolimo da prođe još 10 godina u lokalnim nadmudrivanjima oko razvoja Bara. Neka svima nama putokaz budu Tivat i Porto Montenegro, kao primjer ispravnih i blagovremeno donešenih odluka”, kazao je Jevrić.

Takođe je istakao da „viševjekovna vrijednost Bara koja se ogleda u skladu različitosti, skladu multikonfesionalnosti, multikulturarnosti je najveći dokaz ispravnosti i podrška rješavanju pitanja slobode vjeroispovjesti i ravnopravnosti crnogorskih vjernika, kao jednog od poslednjih državotvornih izazova, koje treba da riješimo nakon 100 godina od dekretom ukinute autokefalne CPC, jer to pitanje doživljavamo i kao dug sledećim generacijama.

U uvodnom izlaganju oko Izvještaja u radu između dvije izborne konferencije, predsjednica OO DPS Bar Branka Nikezić je istakla da je DPS direktno kreirala proces nastanka Crne Gore kao društva progresa. “Lokalna uprava u Baru je, na čelu dr Zoranom Srzentićem i Dušanom Raičevićem, u prethodnom četvorogodišnjem periodu, započela i nastavila realizaciju važnih infratsrukturnih i vodovodnih projekata. Kao jedan od prioriteta za naredni period, će biti opredjeljenje ka razvojnim turističkim projektima kao održivog modela za otvaranje novih radnih mjesta, jer je DPS posvećen kreiranju ambijenta moderne i razvijene Crne Gore kroz viziju predsjednika Mila Đukanovića. Zahvaljujem se svim članovima Mjesnih odbora i dosadašnjeg OO na požrtvovanom i nesebičnom doprinosu postizanja najboljih, rekordnih izbornih rezultata od osnivanja DPS u Baru, čime smo dodatno potvrdili da je Bar stožer državotvorne politike Crne Gore i politički lider u Baru sa najmlađim predsjednikom opštine Dušanom Raičevićem”, kazala je Nikezić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, je obraćajuci se delegatima Izborne konferencije, naglasio  da će lokalna uprava i u narednom periodu učiniti sve da i dalje bude istinski servis građana.

“Te da će jednako posvećeno raditi na sprovođenju izbornog programa DPS na osnovu kojeg je naša partija dobila najveće povjerenje, pritom poseban akcenat stavljajući na valorizaciju turističkih i drugih potencijala Opštine Bar, unaprjeđenju saobraćajne i druge infrastrukture, kao i bržem i efikasnijem razvoju privrede Bara, u saradnji sa državnim organima i drugim subjektima”, kazao je Raičević.

Apostrofirao je realizovane infrastrukturne projekte koje su realizovani u proteklom četvorogišnjem periodu kojima je unaprijeđen kvalitet života građana Sutomora, Šušnja, Zaljeva i drugih.,

Na izbornoj konferenciji su izabrana  64 člana novog saziva Opštinskog odbora DPS Bar od čega je 40 odsto  žena i 24 opsto mladih, pa će tako novi saziv OO u Baru uz članove po funkciji, imati 91 člana.

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније