Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 07. 2019. 07:35 >> 07:33
22

STANIĆ

SDP traži tehničku vladu

Tehnička vlada neophodan je element za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta, a sveobuhvatan politički dijalog mora biti utemeljen na najvišem političkom nivou predstavnika vlasti i opozicije, saopštio je Mirko Stanić, portparol i član Predsjedništva SDP-a.

"Pošto takve reforme ne može biti bez dvotrećinske većine, odnosno učešća opozicije u tom procesu, onda je jasno da je najveća odgovornost na vlasti da shvati da u ovom ambijentu nema uslova za fer izbore i da na njih opozicija neće pristati", rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, SDP je „kao odgovorna politička partija svjesna težine izazova koji nas može dovesti u političku blokadu i zaustaviti na putu ka EU sa svog kongresa uputila svim relevantnim subjektima vlasti i opozicije javni poziv za sveobuhvatnim političkim dijalogom o stvaranju ambijenta za slobodne izbore“.

"Poziv na sveobuhvatan politički dijalog, imajući u vidu stepen nepovjerenja u izborni proces, mora poći od pretpostavke da je tehnička vlada, kao pravna i politička garancija, neophodan elemenat za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta. Sveobuhvatan politički dijalog mora biti utemeljen na najvišem političkom nivou predstavnika vlasti i opozicije, sa konkretnim temama koje podrazumijevaju razgovor o pravno-političkim garancijama i potpunoj reformi izbornog i drugog zakonodavstva", istakao je Stanić, podsjećajući da je taj model korišćen u pripremi parlamentarnog dijaloga krajem 2015. i početkom 2016. godine.

On je istakao da je SDP uvjeren da je ovo jedini pravi, evropski i demokratski put, ,,ako želimo da imamo od svih prihvatljive izbore“.

"Za taj put nam je primarno potrebna politička volja vlasti, koje za sada nema, ali i realna i odgovorna politika pojedinih u opoziciji, nasuprot one zbog koje redovno dobijaju osude naših evropskih partnera", dodao je Stanić.

Poslanici Demokratskog fronta koje smo juče kontaktirali bili su nedostupni za komentar o tome kakvo je njihovo viđenje stvaranja izbornih uslova koji bi im bili prihvatljivi, odnosno da li planiraju da se vrate u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva ili je i za njih tehnička vlada jedina prihvatljiva opcija.

DF je ranije, prema navodima pojedinih medija, kazao da će bojkotovati naredne izbore, ukoliko se održe po važećem izbornom zakonodavstvu i bez opozicione kontrole izbornog procesa.

Taj savez, međutim, ne učestvuje u Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva od 30. novembra prošle godine, zbog odluke Višeg suda o stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније