Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

03. 07. 2019. 15:34   >>  15:41 2

ĐUROVIĆ

"Njemica na čelu EK dobra poruka za region"

Ukoliko Njemica Ursula fon der Lajen bude izabrana za predsjednicu Evropske komisije, biće to dobra poruka za Crnu Goru, dok Španac Žozep Borel kao šef evropske diplomatije za Crnu Goru nije najsrećnije rješenje, ocjenjuje za Radio Crne Gore bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović. Najavu francuskog predsjednika da neće biti proširenja komentariše kao bespotrebno obeshrabrujuću za zemlje regiona. Kaže da treba čuvati entuzijazam za integracije, te da pristupanje 2025. i dalje nije nerealan scenario.

"Dugo očekivani tzv. kadrovski paket dogovoren je između država članica, i on pokazuje da se kompromisi među vrlo različitim ćlanicama, EU teško postižu posljednjih godina, i da je lepeza političkih grupacija i interesa, sve šarenija, kao i da se kompromisi ne postižu tako lako. Vidjeli smo da svi kandidati koji su bili nosioci liste prije evropskih izbora, na kraju nijesu postali prijedlog za predsjednika Evropske komisije i da smo dobili prijedlog bukvalno u zadnjem času, potpuno novo ime, i da je to pobjeda kancelarske Merkel sa prijedlogom za Evropsku komisiju."

Prvi put žena kao predsjednica EK sa jednom interesantnom biografijom i nadasve važnom pozicijom kao ministarka odbrane Njemačke, to treba da potvrdi Evropski parlament.

"Imati Njemačku na čelu Evropske komisije, za region nije loša poruka, naprotiv jako je dobra. Mjesto komesara za spoljne poslove, španskog ministra spoljnih poslova 72-godišnjeg Žozefa Borelija, ne bih rekla da je najsretnije rješenje za naš region, posebno za CG poziciju. Mislim da će njemu najbliža situacija biti dijalog Priština - Beograd," kazala je Đurović.

Upitana kako treba shvatiti poruku Emanuela Makrona, je li obeshrabrujuće to što je rekao da proširenja nema i da ga ne bi trebalo biti, Đurović kaže da apsolutno podržava prvi dio njegovih izjava gdje kaže da EU treba konsolidacija.

"Reći zemljama Zapadnog Balkana da nije vrijeme za proširenje, nije možda do kraja ni potrebno. Više nam prijaju poruke, da proširenje neće biti stavljeno sa strane, kako je to formulisala kancelarka Merkel. Mi svakako želimo da postajemo stabilnije i uređenije zemlje, i treba čuvati entuzijazam za integracije. Mi ne tražimo ništa što nije zasluženo, a ako smo Evropa a jesmo, doći će i to članstvo jednog dana," poručila je Đurović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније