Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

05. 07. 2019. 06:41   >>  06:41 27

KONJEVIĆ UPOZORIO

Tehnička vlada ili bojkot izbora

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) i poslanik u Skupštini Crne Gore Raško Konjenvić kazao je da, ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, da će doći do bojkota izbora.

 

Komentarišući nedavnu najavu ponude premijera Duška Markovića opoziciji, Konjević je rekao da je SDP sa nedavnog kongresa uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima "da otpočnemo dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebu njegove reforme".

"Naš stav je da nakon afere 'Koverta' i presude Ustavnog suda o neustavnom ograničavanju elektronskih komunikacija na dan izbora opozicija mora imati političko pravnu garanciju za primjenu novog izbornog zakonodavstva. U Crnoj Gori najčešće nije problem šta piše u zakonima, nego je problem u načinu njegove primjene. Cilj tehničke vlade je da se dođe do pravno političkih garancija za sprovođenje dogovorenog. Za nas je suštinski bitno da se krene u rješavanje političke krize koja je prepoznata i u izvještaju EK. A kako riješiti probleme koje imamo nego dijalogom i konzenzusom. Mogućnost da imamo izbore na kojima opozicija ne učestvuje zbog lošeg zakonodavstva i ambijenta negativno bi uticala na evropski put Crne Gore", rekao je Konjević za Dan.

Na pitanje da li je tehnička vlada jedino rješenje za izlazak iz političke krize, on je rekao da je "tehnička vlada za sve opozicione partije označena kao model političko pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati".

"Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera 'Koverat' jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje. Vjerujem da će svi akteri političke scene biti dovoljno zreli da oko osnovnog pitanja demokratije fer uslova za održavanje izbora nađemo model koji će biti prihvatljiv i vlasti i opoziciji. U protivnom, imaćemo bojkot izbora od strane svih opozicionih partija", upozorio je Konjević.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније