Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

05. 07. 2019. 06:51   >>  06:51 24

DANILOVIĆ UBIJEĐEN

Moguć dogovor o poštenim izborima

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i jedan od osnivača saveza "Da svako ima" Goran Danilović kazao je da je ubijeđen da je moguć dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci.

"Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa. Bez konketnog i ravnopravnog učešča u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme, toga neĆe biti", kazao je Danilović za Pobjedu.

On smatra da mora biti postignut politički sporazum na liderskom nivou između pozicije i opozicije koji će precizirati prava i obaveze potpisnika u procesu izrade "novog" zakonodavstva, odnosno, garantovati jasno i precizno uspostavljanje tehničke Vlade.

Komentarišući najavu zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića da DPS priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen društvenog konsenzusa, Danilović kaže: "Premijer Markovič nas je naučio da treba sačekati kada on najavi inicijativu ili saopšti prijedlog. Koliko juče je u Skupštini saopštio da treba da se vratimo našem modelu iz 2016. Čak je i pozvao da o tome razgovaramo! Istog dana iz kabineta Vlade su nas obavijestili da Markovič nije rekao šta je rekao, a dan potom Đukanovič je kazao da je premijer mislio na dijalog. Samo premijer nije kazao šta je mislio".

Govoreći o tome koliko je "Sporazum za budućnost" koji se faktički i ne poštuje, opterećujući faktor za dogovor,Danilović je rekao da je lider pokreta "Odupri se" Džemal Perović već pojašnjavao zapisano u "Sporazumu o budučnosti".

"Jasno je saopštio da Sporazum nije 'Sveto pismo' i vjerujem da je to učinjeno odgovorno i mudro. Ako želimo kompromis i dobro Crnoj Gori niko neće dobiti maksimum onoga što je tražio, ali neče biti ni unaprijed poražen. Tražimo elementarno poštene izbore jednom za svagda kako bi bila prekinuta višedecenijska agonija političkog gonjenja. Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa. Bez konketnog i ravnopravnog učešča u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme toga neče biti", smatra on.

Bojkot izbora se, kako je rekao, nameće kao jedini zdravorazuman potez u nedostatku dogovora.

"Ne smijemo više nikad trčati unaprijed izgubljene bitke. Vara se pozicija ako vjeruje da će Evropljani priznati državne izbore na kojima ne bi učestvovala opozicija kao legitimne i normalne. Ja sam ubijeđen da je dogovor moguć i da ćemo imati poštenu izbornu trku. Ovdje treba politička mudrost i hrabrost da se dogovorimo, a za bojkot, kao iznuđeno sredstvo, neće trebati mnogo napora. Bila bi to ogromna šteta za demokratiju u politički rovitoj Crnoj Gori, za Crnu Goru u svim njenim porama, ali i za Evropsku uniju na čijem smo obodu", kazao je Danilović.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније