Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

05. 07. 2019. 17:33   >>  19:57 29

MARKOVIĆ I BRNABIĆ

"Ne davati povoda za podizanje tenzija"

Premijer Duško Marković saopštio je da nema razloga da najavljeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti bude uzrok stvaranja konfrontacija između Srbije i Crne Gore. On je novinarima u Poznanju kazao da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovorio da ubuduće o važnim pitanjima razgovaraju direktno, kako ne bi davali povoda da se podižu tenzije između dvije države.

"Koleginica Ana me pitala o čemu se radi. Rekao sam da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obavezi Vlade, da je zasnovano na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Savjeta Evrope”, rekao je Marković i podsjetio da je pitanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori trenutno uređeno Zakonom iz 1977. godine.

„Nema razloga da na tom pitanju postoji konfrontacija između dvije države i dogovorili smo se da u narednom periodu o tim i drugim pitanjima koja mogu zavrijediti interesovanje jedne i druge javnosti razgovaramo direktno, na institucionalnom nivou i da ne dajemo povoda da se podižu tenzije između dvije države jer nam to ne treba”, istakao je Marković.

Premijer je današnji kratak razgovor sa premijerkom Brnabić ocijenio korisnim i iskazao uvjerenje da će se u narednim danima stvoriti pretpostavke da i o tim pitanjima razgovaraju kao dvije susjedne i prijateljske države.

 

Potvrđena jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana

"Na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju danas je potvrđena jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, što je poruka koja je stigla i iz EU i od država članica Unije“, kazao je Marković novinarima nakon završetka Samita.

"Nema nikakve dileme da je politika proširenja jedna od najboljih politika EU, doprinosi stabilnosti napretku i razvoju. Bilo bi nemoguće da 18 miliona građana Zapadnog Balkana ostavimo van evropskog prostora. Nema ni logike ni opravdanja. Danas je jasno saopšteno da je vizija proširenja na Zapadni živa i da mi na Zapadnom Balkanu treba da nastavimo da radimo na ispunjavanju obaveza”, rekao je premijer Marković.

On je dodao da je ovaj, šesti Samit Zapadnog Balkana potvrdio viziju njemačke kancelarke Angele Merkel kao nadogradnje politici proširenja. 

Marković je rekao da je Berlinski proces doprinio novoj vrijednosti Zapadnog Balkana u cjelini i svakoj zemlji pojedinačno.

„Posebno smo se fokusirali na realizaciju agende povezivanja i na to da je infrastrukturno povezivanje ključ za ukupan razvoj Balkana, posebno svake zemlje pojedinačno. Iskazali smo zadovoljstvo stepenom realizacije infrastrukturnih projekata, odobrenih sredstava. Crna Gora je sama povukla preko 170 miliona eura i naravno dogovor je da na takav način nastavimo i u budućnosti”, rekao je premijer Marković.

Za Crnu Goru je, istakao je on, danas ovaj Samit posebno važan. Potpisan je Memorandum za stvaranje pretpostavki za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. Crna Gora je inicijator tog projekta, dobili smo podršku CERN-a istovremeno Evropske komisije i komesara za nauku. Ozbiljan napor Vlade prije svega Ministarstva nauke je danas dao puni rezultat i to je dokaz da Zapadni Balkan snažno korača prema EU.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније