Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

08. 07. 2019. 07:06 >> 07:06
9

JAKŠIĆ VJERUJE

EU ne prepušta region Rusiji ili Kini

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da je Crna Gora najviše odmakla u procesu približavanja Evropskoj uniji, ali da rok 2025. za prijem novih članica više nije realan, što nikako ne smije zaustaviti reforme u državama Zapadnog Balkana.

 

On kaže da su državama Zapadnog Balkana neophodne refrome, a ne da svaki čas gledaju u kalendar.

Jakšić smatra da nedavna izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da, za sada, nema ništa od proširenja, nikako ne gura Zapadni Balkan u ruke Rusije.

"Apsolutno ne. Predsjednik Makron u suštini nije rekao ništa novo kada je izjavio da je skeptičan oko priča da je budućnost EU u novom proširenjuu situaciji kada ni 28 postojećih zemalja članica ne mogu da se dogovore o raspodjeli vodećih funkcija. Logično je da EU sopstvene duboke institucionalne reforme stavi ispred proširenja na Zapadni Balkan. Evropljani imaju svoje prioritete, 'zamor' proširenjem je veći nego što je bio, ali to nipošto ne znači da EU na bilo koji način gura ili prepušta region Rusiji ili Kini. Upravo obrnuto. Blokada tih uticaja, na političkom, ekonomskom, finansijskom ili medijskom planu je uz podršku SAD čak efikasnija od diplomatije proširenja", kaže on za Dnevne novine.

Jakšić naglašava da ovakve izjave ne pomjeraju nekada pominjani rok za prijem novih članica 2025. godine, već neke druge okolnosti.

"Crna Gora jeste najviše odmakla u procesu približavanja EU, od svih zemalja kandidata ima najviše otvorenih i zatvorenih poglavlja, ali proces uspostavljanja pune vladavine prava kasni kao i svuda po regionu. Mišljenja sam da će, kada dođe do novog proširenja, u Briselu biti skloniji 'kolektivnim', a ne individualnim potezima. Hrvatska je bila izuzetak i ne vjerujem da će se to ponoviti. To znači da bi u paketu primili Crnu Goru, Srbiju a veoma vjerovatno i Sjevernu Makedoniju koja je trenutni favorit Evropske unije", kaže ovaj spoljnopolitički komentator.

Jakšić naglašava da Evropska unija želi širi dio Zapadnog Balkana, ali tek kada bude bio spreman i kada ispuni sve uslove oko kojih u Briselu neće biti popuštanja.

"Sto se rokova tiče, valjda je već duže vrijeme jasno da nema ništa od "Junkerovog datuma", ranije data izjava dosadašnjeg predsJednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da slJedeći talas prijema novih članova treba očekivati 2025. godine. Uz probleme koje EU ima i uz sadašnji odnos snaga unutar Unije, 2025. je nerealan datum", tvrdi on.

On se slaže da postoji opasnost da takve izjave obeshrabre zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

"Privlačnost EU je u mnogim djelovima regiona na silaznoj liniji upravo zbog zamora javnosti koja očekuje da se vrata Unije širom otvore i da se ne postavljaju novi uslovi za prijem. Svi mi, međutim, plaćamo negativna iskustva EU sa prijemom Rumunije i Bugarske i jasno je da neće biti preuranjenih poteza. Makar i po cijenu rasta evroskepticizma. Takva situacija, istovremeno, pred zemlje kandidate postavlja ozbiljan izazov: da nastave da se reformišu, a ne da svaki čas pogleduju ka kalendaru. Nastanak demokratskih i prosperitetnih društava, uskađenih principima i vrijednostima liberalnih država Zapada, biće najefikasnija odbrana od političke malodušnosti koja se manifestuje kao pojačano nestrpljenje i nevjerica u dobrobiti članstva u EU", zaključuje Jakšić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније