Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2019. 14:37 >> 14:35

JANKOVIĆ U SARAJEVU

CG posvećena konstruktivnom dijalogu

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) predstavlja vodeći politički forum tog dijela Evrope, doprinio je stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evroatlantske strukture i prenio je posvećenost naše države konstruktivnom dijalogu, kazao je državni sekretar ambasador Zoran Janković.

Janković je danas u Sarajevu učestvovao na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u okviru završnih događaja bosanskohercegovačkog predsjedavanja ovim regionalnim mehanizmom.

"Ambasador Janković je kazao da SEECP predstavlja vodeći politički forum Jugoistočne Evrope, koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evroatlantske strukture. Prenio je posvećenost naše države konstruktivnom dijalogu i unapređivanju projektno-orijentisane saradnje kroz brojne regionalne mehanizme, čime će se stvoriti uslovi za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona Zapadnog Balkana i ostvarivanje njegove evropske perspektive", kazao je Janković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku, čiji je domaćin bio šef diplomatije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, učestvovali su visoki zvaničnici zemalja učesnica SEECP, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija.

U fokusu sastanka, kako su kazali, bila su aktuelna dešavanja u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu regionalne saradnje, sa akcentom na očuvanje sigurnosti i stabilnosti regiona kroz zajednički odgovor na bezbjednosne izazove.

Tom prilikom, dodaju, razmijenjena su mišljenja o mogućnostima i potrebi daljeg promovisanja ekonomskog rasta i jačanja sveukupne povezanosti među zemljama regiona, kao i o važnosti perspektive proširenja EU.

Uoči ministarskog sastanka održan je godišnji sastanak Savjeta za regionalnu saradnju - RCC, koji je okupio preko 40 visokih predstavnika zemalja učesnica i međunarodnih i regionalnih partnera, na kojem su razmijenjena mišljenja o radu RCC i aktuelnim zajedničkim regionalnim projektima poput Sporazuma o smanjenju cijena rominga u šest zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula ove godine.

Samit predsjednika država SEECP, na kojem će učestvovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, biće održan sjutra na Jahorini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније