Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

09. 07. 2019. 07:07 >> 11:40
1

PROFESOR PUSIĆ

Problemi EU izazov za buduće članice

Evropska unija je daleko od toga da nema vlastitih problema, ali to za buduće članice treba da bude izazov, da se nikada ne zaboravi šta je njena suština pomirenje, bez rata na ovim područjima, poštovanje ljudskih prava, visoki etički principi, ocjenjuje kopredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku i profesor Sveučilišta u Zagrebu Zoran Pusić.

Ovih dana sa međunarodnih adresa stižu oprečne poruke o procesu proširenja Evropske unije, a Pusić, u razgovoru za Dnevne novine kaže da su često naša očekivanja veća nego što je to opravdano.

"Sama ideja EU je već ugrožena. Ugrožene su etičke ideje na kojima je ona zasnovana, odnosno ravnopravnost, jednakost ljudi, ljudska prava. Iskustvo Drugog svjetskog rata, odnosno ono što su fašistički i nacistički režimi nametali, bilo je svježe. Fašizam nije počeo sa koncentracionim logorima, s njima je završio. Počeo je sa idejom o neravnopravnosti, netrpeljivosti prema određenim grupama. Toga ima i u današnjoj Evropi i generalno se ne prepoznaje", smatra Pusić.

On ističe da je proširenje u skladu sa idejama koje su proklamovane kada je EU nastala, odnosno da sve zemlje treba da postanu članice EU i prihvate te standarde.

"Biće problema, ekonomskih usklađivanja. Ali, ako te strah tih problema, onda nisi trebao ni kretati. Probleme treba shvatiti kao izazove, a ne kao razlog za odustajanje. Zalažem se za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana. To bi popravilo unutrašnju sliku, povećalo sigurnost ovog područja", ističe Pusić.

On navodi i da ima mnoge zamjerke prema NATO paktu, ali da se, kada je riječ o Hrvatskoj, više bojao militirizacije vlastite zemlje.

"Mislim da je pod ovakvom međunarodnom organizacijom to puno teže, postoji kontrola koja će to izbjeći. Integracioni procesu u ovoj fazi su pozitivni. Stvar koju treba naglasiti je da niko nama ne prijeti da budemo aktivni, a ne pasivni. U Briselu, koja ima veliku administraciju, dolazi do erozije. Administracija ima svoj način života, a one ideje koje su stajale na početku se zbog pragmatičnih razloga gube. EU je daleko od toga da je bez mane i da nema vlastite probleme. Ali, to i za nove članice EU treba biti izazov, da se nikada ne zaboravi šta je suština EU pomirenje, nikad više rata na ovim područjima, ljudska prava, visoki etički principi. To je najprivlačniji dio EU. Naravno da velike integracije poput ove u suštini pozitivno djeluju na ekonomski razvoj svake od članica", objašnjava Pusić.

Govoreći o Balkanu, Pusić kaže da ima dva značenja.

"Jedan je geografski, gdje se računa kao južno od Save. Drugi je politički, balkanizacija je ušla u politički rječnik, počevši od balkanskih ratova, gdje se smatralo da su to male zemlje koje se sve vrijeme svađaju, zanemarujući vlastiti interes. Čak i na štetu vlastitih interesa, kratkoročnu korist nekih političara koji su na vlasti, a na veliku štetu naroda, u koji se oni zaklinju i koje navodno zastupaju. Taj pojam je ušao u politički rječnik početkom 20. vijeka, koji je opšteprihvaćen", rekao je Pusić.

Prema njegovim riječima, Igmanska inicijativa je išla ka tome da ponudi inicijativu.

"Da se na neki način zaliječe te rane koje su bile otvorene, a koje se, ako postoji politička volja, mogu relativno brzo sanirati. Ako ne postoji politička volja, onda se to može rastezati 20 i više godina, kao što pokazuje naš primjer", ističe Pusić.

On dodaje da je djelovanje organizacija koje su osnovale Igmansku inicijativu, pa čak i period prije, bilo u smjeru da se sukobi i netrpeljivosti iz rata prevaziđu. Govoreći o najvećim izazovima na Balkanu, Pusić naglašava da bi ovo područje, "koje je poslovično bure burata, trebalo pretvoriti u zonu mira i saradnje u Evropi".

"Koji su konkretni potezi, zavisi od konkretne situacije. Ali, to nisu neke velike mudrosti, a doprinijele bi normalizaciji i boljim odnosima među ljudima i državama", kaže Pusić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније