Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

09. 07. 2019. 06:58 >> 06:57

NOVI ETIČKI KODEKS

Bez izbjegavanja kažnjavanja poslanika

Neće se moći izbjegavati kažnjavanje poslanika, poslanici neće moći da iznose privatne stvari drugih osoba Grupa poslanika parlamentarne većine predala je u skupštinsku proceduru prijedlog novog etičkog kodeksa poslanika, kazala je u izjavi za Pobjedu poslanica DPS-a Jovanka Laličić. Prijedlog zakona je uvršten u dnevni red zasijedanja Skupštine Crne Gore koja počinje 22. jula.

Ključna novina u ovom prijedlogu je deblokirajući mehanizam u slučaju da zamjenik Odbora za ljudska prava ne sazove sjednicu Odbora. Predviđeno je da u tom slučaju sjednicu saziva predsjednik parlamenta.

"Prijedlogom etičkog kodeksa, u većini, zadržane su odredbe važećeg Etičkog kodeksa, posebno u dijelu koji se odnosi na nadzor i praćenje primjene Etičkog kodeksa, gdje je ostavljena nadležnost Odbora za ljudska prava i slobode, posebno u dijelu kojim je predviđeno sazivanje sjednice odbora od strane zamjenika, koji je iz opozicije, s tim što je propisan deblokirajući mehanizam za sazivanje i održavanje sjednice odbora, koji je bio problem u praksi", kazala je Laličić.

Inicijativa o potrebi mijenjanja Etičkog kodeksa pokrenuta je nakon što su poslanici DF-a početkom 2017. godine izazvali grubi incident u skupštinskom holu, nasrćući verbalno i fizički na predstavnike vlasti, revoltirani oduzimanjem poslaničkog imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Ružne scene su obišle region. Slučaj se nalazi pred sudom, a poslanici DF-a nijesu dobili kazne od parlamenta jer je Ljiljana Đurašković iz DF-a, zamjenica predsjednika Odbora, Poslanici vladajuće koalicije predali prijedlog etičkog kodeksa: ključni je deblokirajući mehanizam za sjednicu Odbora za ljudska prava Brajović saziva Odbor ako to neće opozicioni poslanik odbila da zakaže sjednicu.

Po dogovoru unutar parlamenta, opoziciji pripada mjesto zamjenika predsjednika Odbora pa se u praksi pokazalo da je od strane Demokratskog fronta ta odredba zloupotrebljavana da se ne sazove sjednica Odbora na kojoj bi se utvrdile kazne za poslanike koji ne poštuju kodeks.

"Razlog donošenja novog etičkog kodeksa jeste i obaveza implementacije GRECO preporuka, koje su date u četvrtoj rundi evaluacije – sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce od 18 oktobra 2017. godine", kazala je Laličić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније