Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina/Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2019. 15:15 >> 19:33

ODBORU TREBA OPOZICIJA

Nema reforme izbornih zakona dok traje bojkot

Reforma izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori nije moguća dok god opozicija bojkotuje rad parlamenta, pa je povjerenje građana u izborni proces i dalje na niskom nivou, poručeno je danas u Podgorici, na nacionalnoj konferenciji “Da fer izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori".

 

Za konferenciji je razgovarano o potrebi da Crna Gora reformiše izborni sistem prije narednih izbora, koji će biti održani 2020. godine. 

I dok predstavnici vlasti za odugovlačenje reforme optužuju opoziciju, koja bojkotuje sjednice Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, iz opozicije odgovor da su institucije u Crnoj Gori zarobljene. 

Iz EU upozorenje na nizak stepen povjerenja u izborni proces, a nevladin sektor predlaže uvođenje preferencijalnog glasanja.

Uvesti preferencijalno glasanje u izborni sistem

Uvođenje preferencijalnog glasanja povećalo bi uticaj birača na izbor konkretnih kandidata i ojačalo vezu između građana i njihovih izabranih predstavnika, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović.

On je na konferenciji “Da fer izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori, kazao da proporcionalni sistem partijskih lista, sa zatvorenim i blokiranim kandidatskim listama nije dobar model.

Vujović je objasnio da se sistem partijskih listi dosta koristi, ali da zatvorene blokirane kandidatske liste, osim Crne Gore koriste još Španija i Portugal.

Vujović smatra da je postojeći izborni sistem potrebno izmijeniti uvođenjem mogućnosti da birač obaveznim korišćenjem pet preferencijalnih glasova izabere kandidate unutar iste kandidatske liste.

On je rekao da da birači ne bi mogli da glasaju za prvog na listi, već bi on bio izabran ako lista dobije najmanje jedan mandat, a ostali kandidati bi se rangirali prema broju osvojenih preferencijalnih glasova.

Kako je dodao, u Crnoj Gori reformu izbornog zakonodavstva moguće je ostvariti određenim korekcijama koje je jednostavno odraditi.

Vujović je pitao zašto postoji toliki otpor prema uvođenju preferencijalnog glasanja?

“Neko će odgovoriti da Crna Gora nije spremna, ali kako Kosovo koristi taj model”, naveo je Vujović.

On je rekao da je potrebno obezbijediti ravnopravnost zajednice Roma, koji nemaju pravo na “povlašćeni mandat”, za razliku od pripadnika drugih manjinskih zajednica koje imaju sličan udio u ukupnoj populaciji.

Opozicija odgađa dalje unapređenje zakonodavstva

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović naglasio je je da je rad na unapređenju izbornog ambijenta kontinuirani proces i da je aktuelno izborno zakonodavstvo proizvod dogovora vlasti i opozicije.

On je podsjetio da je krajem prošle godine formiran Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, u kojem su podjednako učestvovali opozicija, vlast, nevladine organizacije i predstavnici akadamske zajednice.

Kako je naveo, opozicija se povukla iz rada privremenog Odbora, a Odbor je nastavio da funkcioniše, iako na tehničkom nivou.

Brajović je rekao da je pripremljen najveći dio predloga dopuna i izmjena svih zakona o kojima su razgovarali.

„Neučestvovanjem u radu Odbora samo se odgađa dalje unapređenje izbornog zakonodavstva, a vladajuća koalicija ne može biti odgovorna za to, jer je ona u Skupštini i upućuje pozive. Zato nemam razumjevanja za neučešće opozicionih kolega, koji uporno i glasno zagovaraju reformu izbornih uslova“, istakao je on.

Brajović je opet pozvao opozicione kolege da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

On je poručio da ne treba polagati nade u prečice i instant rješenja, jer svako rješenje da bi bilo primijenjeno u praksi mora da prođe institucionalne procedure.

Obaveza svih partija da unaprijede zakonodavstvo

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je i dalje nizak nivo povjerenja u izborni okvir i da su preporuke ODIR-a i dalje na snazi.

„Odbor za reformu i dalje ima ambicioznu agendu. Ne radi se samo o divnoj prilici, već o obavezi svih političkih partija da unaprijede izborno zakonodavstvo“, rekao je on.

Orav je kazao da Državna izborna komisija (DIK) treba da ima proaktivan stav i da pojača administrativne i tehničke kapacitete.

On je kazao da imaju velika očekivanja od Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu nadzora finansiranja političkih partija.

„Preduslov za napredak zemlje je iskrena želja države da reformiše izborno zakonodavstvo“, dodao je Orav.

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, ocijenio da je izbori postaju dodatno obesmišljeni i da su institucije zarobljene.

On smatra da je parlament potpao pod taj model "Čemu vlast koja ne rješava probleme", upitao je Krivokapić.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da je potrebno vidjeti sve strane, i pozitivne i negativne, uvođenja otvorenih listi.

Kako je naveo,izbori su važan element demokratije, ali je suština kako se vrši vlast i da li je ona odgovorna.

Član Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore Đorđije Blažić kazao je da hijerarhijski odnosi između DIK-a i opštinskih izbornih komisija ne treba da postoje, jer bi se onda centralna vlast miješala u lokalnu.

Govoreći o finansiranju političkih partija, on je kazao da je finasiranje kampanja političkih partija ustavno, ali ne i finansiranje njihovih redovnih političkih djelatnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније