Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

14. 07. 2019. 22:42   >>  22:43 1

HRA

Sudski savjet odbio da preispita način intervjuisanja kandidata

Sudski savjet odbio je da preispita način intervjuisanja kandidata za sudije i sutkinje u Crnoj Gori i preuzme odgovornost za svoje nezakonito postupanje, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su podsjetili da je Sudski savjet u petak izabrao deset kandidata i kandidatkinja za sudije i sutkinje u Crnoj Gori protivno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Poslovniku Sudskog savjeta i Smjernicama o obavljanju intervjua koje je sam donio.

"Savjet je intervjue svih izabranih kandidata i kandidatkinja ocijenio sa maksimalnih 20 bodova, odnosno sa 19,89 bodova, 19,67 bodova i 19 bodova, iako u tim razgovorima koje su članice i članovi Savjeta vodili sa kandidatima nije bilo utemeljenja za bodove koje su im na osnovu tih intervjua dodijelili", rekli su iz HRA.

Oni su tako, kako tvrde iz HRA, ocjene sa intervjua zapravo falsifikovali, jer s kandidatima nijesu razgovarali o onome o čemu su morali razgovarati da bi im u skladu sa zakonom mogli dati najviše ocjene za četiri kriterijuma koja se cijene na osnovu intervjua.

"Kao što smo i upozorili Sudski savjet u pismu poslatom posle intervjua, kojima je prisustvovala predstavnica HRA, skoro svi intervjuisani su morali dobiti nula poena za ocjenu dva kriterijuma - sposobnost rješavanja sukoba i razumijevanja uloge sudije u društvu, zato što je Sudski savjet sa svega četiri kandidata o tome razgovarao", navodi se u saopštenju.

Isto po pravilu važi i za kriterijum motivisanost za rad u sudu, a najčešće i za komunikativnost.

HRA je zatražila od predsjednika Sudskog savjeta, koji je nadležan da vodi intervjue, Mladena Vukčevića, da objasni javnosti ovakvo stanje stvari, koje je na sjednici utvrdila predstavnica HRA.

"Međutim, umjesto objašnjenja, naši nalazi su olako odbačeni kao neutemeljeni i neobjektivn. Sudski savjet nije uvjerljivo osporio naše tvrdnje, tako što bi objavio snimak sjednice, ili njihov zapisnik o sadržajima intervjua i naveo koja smo to pitanja koja su oni možda postavili propustili da navedemo, niti je osporio naše nalaze o tome da su intervjui na konkursu trajali od dva do pet minuta", dodaje se u saopštenju.

Sudski savjet, koji bira ljude koji će dijeliti pravdu u Crnoj Gori u narednim decenijama, kako smatraju u HRA, mora da poštuje Ustav, zakone i sve propise koje je sam donio.

Iz HRA tvrde da ovo nije prvi put da je Savjet na osporeni način vodio intervjue.

"S obzirom na to da su članovi i članice Sudskog savjeta odbili da učesnike i učesnice na posljednjem konkursu ponovo intervjuišu u skladu sa zakonom, daju ostavke ili ih ponude onima koji su ih izabrali, preostaje jedino da se obratimo nadležnom državnom tužilaštvu Crne Gore da ispita odgovornost članica i članova Sudskog savjeta za zloupotrebu službenog položaja", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније