Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 07. 2019. 12:49 >> 12:49
2

CEMI ISTRAŽIVANJE

Građani Crne Gore površno informisani o politici

Građani Crne Gore su veoma površno informisani o političkim procesima u Crnoj Gori, ocijenili su iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), dodajući da je loše što tako neinformisani biraju one koji će voditi državu.


Ta nevladina organizacija nedavno je sprovela istraživanje o povjerenju građana u izborni proces, tokom kojeg su uočili da je informisanost građana o političkom životu Crne Gore, kako su kazali, "frapantno" nizak.

Istraživač javnih politika u CeMI-ju Nikola Zečević rekao je agenciji MINA da su građani informisani vrlo površno o političkim procesima u Crnoj Gori, "uzme li se u obzir da ta površnost proizilazi iz apsorbovanja dvije vrste informacija, koje obično dolaze iz dva suprostavljena tabora, bilo da su oni politički, medijski, kulturni". 

"Dakle, imate jednu posve binarnu percepciju političke i socijalne stvarnosti u Crnoj Gori. Naše istraživanje je pokazalo da je nivo opšte političke kulture u zemlji izrazito nizak", rekao je Zečević. 

Kako je rekao svega 13,8 odsto ispitanika zna da crnogorska skupština ima 81 poslanika ili poslanicu.

On je naveo i da samo 9,4 odsto ispitanika zna da izborni cenzus iznosi tri odsto, a samo 10,4 odsto njih da je tokom održavanja parlamentarnih izbora, na snazi proporcionalni izborni sistem sa zatvorenim partijskim listama. 

Zečević smatra da se, kada je riječ o opštoj političkoj kulturi, odgovornost može tražiti na više adresa.

"Tu je obrazovni sistem, državne institucije, političke partije, mediji, i tako dalje. Sama činjenica da imate ogromnu većinu građana koji ne znaju šta su suštinske posljedice njihovog aktivnog građanskog djelovanja, u ovom slučaju realizacije biračkog prava, je više nego zabrinjavajuća", rekao je Zečević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније