Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 07. 2019. 06:40 >> 06:41
12

VUKSANOVIĆ PORUČILA

Neupitnost nezavisne CG uslov saradnje

Želim da predstavim novo lice politike, sa mnogo više emocije i osjećaja za običnog čovjeka. Imam svoje ja i u politici i u životu, ali uvijek rado želim da čujem savjet iskusnijih, kaže novoizabrana predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

"Neupitnost nezavisne, građanske, multietničke, evropske i evroatlantske Crne Gore preduslov je političkog partnerstva SDP-a sa bilo kim. Nama nijesu potrebni frontovi protiv bilo koga ili čega, već sloga i to da se okupimo oko razvoja po mjeri čovjeka", istakla je, u intervjuu Pobjedi, Vuksanović-Stanković.

Ona je poručila da "vlast mora shvatiti da je nakon afere Koverta i niza drugih, gotovo nemoguće bez tehničke vlade koja bi pripremila izbore doći do bar minimuma međusobnog povjerenja".

Vuksanović-Stanković kazala je da je vrijeme za novu generaciju političara koja će drugačije rješavati probleme, kao i da nije isključiva u politici, već uvijek spremna da prizna i svoju i greške partije.

Podsjeća da je podrška njoj na predsjedničkim izborima 2018. kao kandidatu SDP-a bila je 8,2 odsto, što je, navodi ona, bio najbolji rezultat partije od njenog osnivanja.

"SDP je na parlamentarnim izborima 2016. osvojila 5,2 odsto. Ali, nije sve u rejtinzima i oni meni neće biti prioritet. Previše su političari opterećeni rejtinzima, partijskim i ličnim, a zapostavlja se svakodnevni, obični život i problemi naših građana. Meni će to biti prioritet. Želim neko novo lice politike da predstavim. Sa mnogo više emocije i osjećaja za običnog čovjeka", rekla je ona.

Na pitanje plaši li se da će biti neke vrste pritiska od bivšeg lidera SDP-a Ranka Krivokapića u donošenju partijskih i političkih odluka, ona odgovara: "Nemam tu bojazan. Imam svoje ja i u politici i u životu. Ali zato uvijek rado želim da čujem savjet iskusnijih. To je mjera uspješne politike i saradnje. U politiku sam ušla kao univerzitetski profesor i imam život i van politike. To mi daje i slobodu i prednost da ovu javnu djelatnost radim u opštem interesu. Poručila sam na IX Kongresu da smo zahvalni jednoj generaciji crnogorskih političara koji su imali viziju i obnovili crnogorsku državnost".

SDP je, tvrdi ona, temeljna državotvorna partija koja je učestvovala u istorijskom obnavljanju crnogorske nezavisnosti.

"Bili smo za nezavisnost kada je DPS bio u projektu 'rata za mir'. Ali ne mislim da zbog razlika oko pitanja referenduma sada uporno građane treba da dijelimo na one koji su bili za i one koji su bili protiv. Tako ne možemo izgraditi našu državu kao bogatu, demokratsku i na evropskim vrijednostima utemeljenu. Ako se stalno vraćamo u prošlost, izgubićemo šansu za budućnost. Političke razlike u Crnoj Gori postoje i to ne treba sporiti, ali kao društvo i političke strukture, radi dobra države i građana, moramo da radimo da se međusobno približavamo, a ne da nastojimo da te razlike često činimo čak i većim nego što realno jesu. SDP može sarađivati sa svima koji žele dobro ovoj državi i njenim građanima. Sa svima koji je neće vraćati u prošlost i svađati. Ne možemo sarađivati sa onima koji politiku doživljavaju kao poligon za bogaćenje. Jer mislimo da je sramota od politike postati bogat. Podrazumijeva se da je neupitnost nezavisne, građanske, multietničke, evropske i evroatlantske Crne Gore svakako preduslov našeg političkog partnerstva sa bilo kim. To smo jasno naglasili i u našem proglasu sa IX Kongresa", kaže ona.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније