Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 07. 2019. 11:01   >>  11:02 2

DARMANOVIĆ U VAŠINGTONU

Odnosi CG i SAD-a na prijateljskim osnovama

Odnosi Crne Gore i SAD-a se zasnivaju na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom planu, tako i kroz strateško partnerstvo u okviru NATO-a, istakao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović tokom sastanka sa zvaničnicima SAD-a. On je ponovio posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

U okviru posjete Vašingtonu, gdje učestvuje na Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda, koja se održava na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović imao je niz sastanaka sa zvaničnicima SAD-a.

Kako navode iz Ministarstva vanjskih poslova, u razgovoru sa kongresmenkom Šeli Pingri, kopredsjedavajućom Crnogorskog kokusa, šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom između dvije države, te zahvalio na snažnoj podršci i kontinuiranoj pomoći SAD-a i američkog Kongresa našem članstvu u NATO, što predstavlja potvrdu trajnog prijateljstva i savezništva.

 

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, ocijenili veoma uspješnom saradnju koja je obilježila partnerstvo Crne Gore i Savezne države Mejn.

Darmanović se sastao i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost i Potkomiteta za Evropu u Senatu SAD.

"Odnosi Crne Gore i SAD-a se zasnivaju na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom planu, tako i kroz strateško partnerstvo u okviru NATO-a", istakao je ministar Darmanović, i ponovio posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Ministar je, dodaju iz Ministarstva, ukazao je na ostvarene rezultate Crne Gore u procesu integracije u EU i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pruža u tom smislu.

"Senator Džonson je istakao da je Crna Gora prepoznala značaj projektovanja vrijednosti Alijanse, te ponovio važnost prisustva Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Šef crnogorske diplomatije je razgovarao i sa Heder Konli, višom direktorkom za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

"Darmanović je istakao značaj koji Crna Gora pridaje regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima i, na toj liniji, upoznao sa aktuelnim prilikama na Zapadnom Balkanu. U kontekstu punog savezništva u okviru NATO-a, tokom razgovora su razmijenjena mišljenja o bezbjednosnim i drugim izazovima u regionu i svijetu", dodaje se u saopštenju.

Darmanović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata. Šefovi diplomatija dviju država pozdravili su potpisivanje Sporazuma, te razmijenili mišljenja o aktuelnom momentu unutar Unije, i, u tom smislu, ponovili značaj nastavka politke proširenja.

Uoči početka Ministarske konferencije za unapređenje vjerskih sloboda, ministar Darmanović i crnogorska delegacija prisustvovali su svečanom prijemu koji je upriličen tim povodom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније