Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2019. 10:56   >>  11:00

DAN DRŽAVNOSTI

Đukanoviću čestitke uputili Makron, Radev, Johanis

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i dalje pristižu brojne čestitke od najviših zvaničnika povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore. Čestitke su između ostalih uputili i predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron, Bugarske Rumen Radev, Rumunije Klaus Verner Johanis, Indije Ram Nath Kovind.

Predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron u čestitki navodi da nas prijateljske veze između naše dvije zemlje, saveznice u okviru Atlantskog saveza, moraju voditi ka zajedničkom djelovanju u službi bezbjednosi i stabilnosti našeg kontinenta.

"U okviru francuske strategije za Balkan, koju sam predstavio 29. aprila ove godine na samitu u Berlinu, Francuska se ponovo angažuje na Balkanu kako bi doprinijela stabilnosti, ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini prava. U tom kontekstu podrazumijeva se jačanje naših bilateralnih odnosa", navodi se u čestitki.

Makron ističe da Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore.

"Kao što znate, pregovori o članstvu predstavljaju zahtjevan proces koji povlači puno poštovanje postavljenih kriterijuma. Možete računati na našu punu podršku naporima koje ulažete, posvećujući posebnu pažnju efektivnom i konkretnom sprovođenju reformi iz oblasti jačanja vladavine prava i slobode izražavanja, koje čine suštinu evropskog projekta", kazao je Makron.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev u čestitci navodi: „Tradicionalno dobri odnosi između naših država i naroda su temelj moje duboke uvjerenosti da će se naša buduća saradnja razvijati uzlaznom putanjom, u duhu prijateljstva i dobronamjernosti.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev u čestitki Đukanoviću ocjenjuje da Crna Gora postiže vidljiv napredak na putu integracije u EU i uvjerava ga da će Republika Bugarska, "kao iskren prijatelj nastaviti da pomaže i dijeli svoja iskustva u cilju uspješnog okončanja pregovora u najkraćem mogućem roku".
"Vaša država je dokazala da je njeno euroatlantsko članstvo uspjeh ne samo za nju, imajući u vidu da doprinosi jačanju stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, to je uspjeh za čitav region. Uvjeren sam, da kao partneri u okviru NATO, naše države će nadograditi i obogatiti odlične bilateralne odnose u duhu zajedničkih euroatlantskih i evropskih vrijednosti", kazao je Radev.

Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanisa povodom Dana državnosti Crne Gore uputio je predsjedniku Crne Gore čestitke i želje za mirom i prosperitetom. Kao država članica EU posvećena politici proširenja, Rumunija će, kako je kazao, nastaviti da podržava evropski put Crne Gore

"Vjerujem da će Vaša zemlja nastaviti konstruktivno da djeluje u napretku u procesu evropskih integracija. U aktuelnom regionalnom kontekstu, članstvo Vaše zemlje u NATO i usaglašenost sa prioritetima Evropske unije čini vas kredibilnim partnerom posvećenim demokratskim vrijednostima i evropskoj i evro-atlantskoj izgradnji", kazao je predsjednik Rumunije.

Srdačne čestitke Đukanoviću, Vladi Crne Gore i građanima uputio je i predsjednik Indije Ram Nath Kovindai.

"Indija i Crna Gora njeguju bliske i prijateljske odnose koji su ove godine dodatno osnaženi imenovanjem ambasadora Crne Gore u Indiji i održavanjem bilateralnih konsultacija o nizu važnih pitanja u oblasti vanjske politike. Uvjeren sam da će se naša saradnja dalje razvijati u narednom periodu na obostranu korist naših zemalja. Upućujem Vam najbolje želje za Vaše dobro zdravlje i dobrobit kao i za dalji napredak i prosperitet prijateljskog naroda Crne Gore", navodi se u čestitki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније