Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

22. 07. 2019. 07:28 >> 08:04
44

ĐONOVIĆ

Da Amfilohije ima toliku podršku okupio bi opoziciju

Iza posljednjeg istraživanja CEDEM-a stoji pokušaj da se crnogorska javnost ubijedi, a Demokratska partija socijalista opomene da joj rješavanje vjerskog pitanja nanosi štetu i da iz toga izvuče “pouku”, smatra politički analitčar Ranko Đonović.

Podsjetimo istraživanje CEDEM-a je pokazalo da Srpska pravoslavna crkva ima podršku 47,8 ispitanika, dok je 46,6 odsto ispitanika kazalo da treba da postoji samo SPC, dok 4,9 odsto vjeruje da treba da postoji samo CPC.

“Da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori uživa toliko povjerenje koliko je pokazalo posljednje CEDEM-ovo istraživanje, Amfilohije ne bi pozivao u pomoć Beogradsku patrijaršiju i Srbiju da mu pomognu da sačuva svoje svetinje, nego bi skinuo mantiju, osnovao političku partiju, okupio opoziciju i sve koji su protiv Crne Gore i krenuo u politički marš u potiranju svega što je crnogorsko”, ocjenjuje Đonović u razgovoru za Dnevne novine.

Kaže da redovno prati istraživanja, pa i CEDEM-ova, i nije mu jasno zarad koje istine i čijih političkih ciljeva se ispituje rejting bilo koje crkve.

“Kako se Amfilohije Radović može u anketama pojaviti među političarima i to kao neko u koga građani Crne Gore imaju veliko povjerenje, osim ako nije cilj da se “praznom puškom” prijeti onoj civilizovanoj evropskoj Crnoj Gori. O kakvom povjerenju prema SPC, odnosno prema Amfilohiju radi, iz tih anketa se ne može saznati. Da li je to povjerenje u njega kao političara, kao crkvenog i božjeg poslanika ili kao manipulatora. Da je tačno to što je pokazala posljednja CEDEM-ova anketa Amfilohije ne bi Srbiju i SPC zvao u pomoć oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti nego bi skinuo mantiju, formirao političku partiju (kao onaj iz Novog Pazara) objedinio svu opoziciju koja radi protiv Crne Gore na ovaj ili onaj način, i krenuo u političku borbu, odnosno politički marš poput onog iz 1918. godine za potiranje svega što je crnogorsko”, istakao je on.

Đonović zbog toga smatra da je ova anketa imala za cilj i skretanje pažnje na najjaktuelnije pitanje u državi, a to je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Da nije tako, ne bi se odmah pojavile reakcije u dijelu medija da je navodni sukob DPS sa SPC uticao na pad podrške ovoj partiji, ukoliko je taj podatak zaista relevantan. Zato na istraživanje i sve što se desilo nakon njega gledam dobrim dijelom i kao na još jedan mali šarafčić u dotrajaloj velikosprskoj mašineriji koja je na izdisaju”, ocjenjuje Đonović.

Za Đonovića je vrlo simptomatičan tajming u kojem se istraživanje pojavilo. I tu vidi pokušaj pritiska na vlast kada se radi o vjerskom pitanju.

“Već je praktično izvjesno da se o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti neće u Skupštini raspravljati prije septembra. To je dovoljno velik prostor za novi pokušaj odvraćanja vlasti od rješavanja ovog pitanja. Jedan od načina, govorim o svom mišljenju, jeste i preko ovakvih istraživanja. Poznato je da su ankete vrlo često jedan od mehanizama za spinovanje političke javnosti”, kaže Đonović.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније