Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 07. 2019. 14:19 >> 14:18

LANATA

Integracija u NATO prekretnica za oružane snage

Okončavanje procesa integracije Crne Gore u NATO prekretnica je za crnogorske oružane snage i pokazatelj konstantne reafirmacije i jačanja Crne Gore kao pouzdanog i važnog člana Alijanse, ocijenio je komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju (ACT), Andre Lanata.

Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutin Dakić potpisaće sjutra Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

"Sjutrašnja završna konferencija, kojom se okončava proces integracije Crne Gore u NATO, predstavlja ne samo prekretnicu za crnogorske oružane snage, već je pokazatelj konstantne reafirmacije i jačanja Crne Gore kao pouzdanog i važnog člana Alijanse", kazao je Lanata u intervjuu agenciji MINA.

Kako je naveo, riječ je o uspjehu kojim se okončava desetogodišnji proces pristupanja, koji je započeo uključivanjem Crne Gore u Akcioni plan za članstvo, 2009. godine, a koji je doveo do pristupanja države NATO-u, 2017. godine.

"Taj uspjeh rezultat zajedničkog napora na nacionalnom nivou, u kojem su učestvovali Ministarstvo odbrane, VCG, kao i ministarstva vanjskih poslova, javne uprave, finansija i druge vladine službe i agencije", dodao je Lanata.

On je kazao da je, tokom posljednje tri godine, saveznička Komanda za transformaciju pružala podršku Crnoj Gori u ispunjavanju potrebnih kriterijuma u vojnim aspektima procesa pridruživanja, kao i u integraciji crnogorskih oružanih snaga u Alijansu.

Saveznička Komanda za transformaciju, kako je rekao Lanata, predvodila je praktične aspekte pristupanja i integracije kroz savjetovanje, podršku u obrazovanju i obuci, dajući i konkretnu pomoć u opremi, uz podršku savezničke Komande za operacije (SHAPE).

"Svi kriterijumi dati na prvoj Godišnjoj integracijskoj konferenciji su ispunjeni. Ponosan sam i srećan što sam u Crnoj Gori kako bih učestvovao na Završnoj konferenciji, doprinoseći sposobnosti Crne Gore da samostalno razvija svoje vojne instrumente, u skladu sa zahtjevima NATO-a", rekao je Lanata.

Prema njegovim riječima, kraj procesa integracije Crne Gore u NATO veliki je uspjeh i za Crnu Goru i za Alijansu.

"Međutim, to je tek početak učešća Crne Gore u kontinuiranom procesu dugoročne NATO obrambene transformacije. To je stalni napor, potreba za prilagođavanjem prisutna je u Alijansi od njenog osnivanja prije 70 godina, kao uslov uspješnog suočavanja sa rastućim izazovima", istakao je Lanata.

On je ukazao da je Komanda za transformaciju uspostavila čvrste odnose sa crnogorskim vlastima i poručio da će ostati u potpunosti posvećena podršci transformacije crnogorskih oružanih snaga.

"Saveznička komanda za transformaciju ostaće i dalje uz Crnu Goru, kako bi joj, kao i bilo kojoj članici NATO, olakšala transformacijske napore u cilju unapređenja kolektivne bezbjednosti", naglasio je Lanata.

On je objasnio da ACT omogućava razumijevanje sadašnjih i budućih sigurnosnih izazova, imajući u vidu da je odgovorna za pripremu i nadgledanje kontinuirane transformacije vojnih snaga Alijanse.

"Težimo istom cilju: da omogućimo efikasnost vojnih sposobnosti Alijanse i njenih članica, kontinuirano prilagođavajući svoje vojne instrumente moći protiv izazova koji se razvijaju u sigurnosnom okruženju", dodao je Lanata.

On je kazao da kroz NATO proces obrambenog planiranja (NDPP), politički lideri, uz savjet vojnih struktura, identifikuju ono što je Alijansi potrebno kako bi ispunila svoje ciljeve, promovišući razvoj mogućnosti i njihovo prihvatanje od strane saveznika.

Kako je naveo, glavni cilj je pravovremena identifikacija i razvoj potrebnog obima snaga koje su interoperabilne i adekvatno pripremljene, opremljene i obučene za obavljanje cijelog spektra misija Alijanse.

Lanata je istakao da će se od Crne Gore, kao i od svih ostalih država članica, zahtijevati da ispuni svoje ciljeve sposobnosti, kako su prihvatile i sve ostale zemlje.

"To podrazumijeva i napore Crne Gore da poveća svoje izdatke za obranu, u skladu sa obavezom svih članica NATO da do 2024. dostignu nivo obrambenih izdataka od dva odsto svog BDP-a", objasnio je Lanata.

Važno je, dodaje on, da su saveznice usredsređene na doprinos zajedničkoj sigurnosti, u duhu ravnopravne podjele tereta.

Govoreći o značaju NATO misije očuvanja suverenitet vazdušnog prostora, Lanata je kazao da je misija Air policing, kao mirnodopska komponenta vazdušne i raketne odbrane, namijenjena neprekidnom očuvanju integriteta vazdušnog prostora Alijanse,
uključujući vazdušni prostor njegovih članica.

On je naveo da su, nakon što je postala članica Alijanse, Crna Gora, njeno stanovništvo i teritorija ušli pod NATO-ov zaštitni "kišobran"", naveo je Lanata.

"Integracija Crne Gore u sistem zaštite vazdušnog prostora je opipljiva ilustracija njezine savršene integracije u Savez. Danas je crnogorski vazdušni prostor zaštićen u slučaju bilo kakvih kršenja", istakao je Lanata.

Prema njegovim riječima, u okviru plana integracije, svaka je država odgovorna za implementaciju i povećanje kapaciteta kontrole i zaštite svog vazdušnog prostora.

"Vaši posljednji napori učinili su crnogorske oružene snage sposobnijim da doprinesu NATO-ovim sposobnostima kolektivne obrane", kazao je Lanata.

On je ocijenio da je pristupanje Crne Gore pomoglo promovisanju stabilnosti na cijelom Zapadnom Balkanu i podsjetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Alijansa cijeni doprinos Crne Gore međunarodnoj sigurnosti.

"Crna Gora postaje potpuno integrisana članica NATO-a. Predanost Crne Gore da doprinosi i garantuje sigurnosti u Evropi je realnost i oduševljen sam time", naveo je Lanata.

On je kao primjere stalne posvećenosti Crne Gore regionalnoj i evroatlantskoj bezbjednosti naveo doprinos misijama Alijanse u Avganistanu, Letoniji i na Kosovu.

"Crnogorski narod može biti ponosan na odluku da Crna Gora postane punopravna član Alijanse, da čvrsto implementira zapadni sistem vrijednosti, ali i da ohrabri ostale zemlje Zapadnog Balkana da slijede taj put", istakao je Lanata.

On je kazao da je veoma impresioniran naporima koje je Crna Gora uložila i čestito na "impresivnom napretku već u prvim koracima kao članice NATO-a".

"Crna Gora je članica Alijanse, koja otjelovljuje ne samo zajedničke sigurnosne interese, već i zajednicu vrijednosti", zaključio je Lanata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније