Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Dan ]

23. 07. 2019. 07:17   >>  07:18 33

DANILOVIĆ

Opozicija mora pokazati da je spremna da vodi državu

Bez tehničke vlade neće biti poštenih izbora, istakao je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. On je u razgovoru za Dan kazao da će se opozicija izboriti za tehničku vladu, ako bude složna i ako bude glasno i istrajno tražila njeno formiranje.

"Opozicija ne smije sebi dopustiti još jednu svađu i međusobno prepucavanje. Razumijem da neki stranački interes nalaže nekoj partiji da ostane van procesa koji bi otvorio formiranje tehničke vlade, ali ovdje je mnogo važniji opšti građanski i državni interes od pojedinačnih i partijskih", rekao je Danilović.

Kako je dodao, da kao političar koji konstantno poziva opozicione političke subjekte da sjednu za isti sto i razgovaraju, jer je vremena sve manje, zna da je volja ipak iznad svega.

“Vremena je zaista sve manje. Ipak, ako imamo volje, imaćemo i vremena. Alternativa je nesporazum, još jedan u beskrajnom nizu", kazao je Danilović.

On ističe da izmijeniti izborno i prateće zakonodavstvo nije dovoljno za fer izbore.

"Osnovno pitanje je ko će sprovoditi zakone i pravila. Ako to bude radila ova vlada, fer uslova neće biti. Možemo prepisati pravila i zakonodavstvo neke od skandinavskih zemalja, ali to bi bila samo jedna politička parodija. Izvršna vlast mora biti kontrolisana u izbornom procesu. Koliko je god otpora ideji da se sastavi tehnička, prelazna vlada, svakome je jasno da samo kroz takvu vladu možemo makar nešto kontrolisati”, naglasio je Danilović.

Mi možemo samo sami sebe da pobijedimo

Navodi i da se uz to, zakonski moraju rekonstruisati Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje korupcije, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama…

"U Skupštini se mora obezbijediti ravnopravan status opozicije i upravljanje odborima, a posebno se moramo posvetiti zakonskom uređenju prava i obaveza u sferi raspolaganja registrima koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Opozicija na kraju mora učestvovati u kreiranju budžeta za i duću godinu i potom kontrolisati ključne resore kroz tehničku vladu", smatra Danilović.

Ističe da opozicija mora pokazati da je sazrela i spremna da vodi državu.

“Možda će istraživanja pokazati da je opozicija sveobuhvatnija ako se pravilno organizuje u dvije ili tri kolone, ali ne treba nam nauka da bismo znali da kolone ne smiju da se svađaju. Opozicija mora pokazati da je sazrela i spremna da vodi državu. Nažalost, Kotor ili problemi u Budvi nam ne služe na čast. Uz tehničku vladu i elementarnu međusobnu korektnost, opozicija ne može da izgubi od DPS-a. Mi možemo samo sami sebe da pobijedimo, a to smo uradili mnogo puta”, zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније