Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

23. 07. 2019. 09:27 >> 10:44

GENERALN LANATA

CG primjer regionu i odgovorna članica NATO-a

Crna Gora je odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, saopštio je komandant savezničke Komande za transformaciju general Andre Lanata.

Lanata se danas u Podgorici sastao sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je istakao značaj podrške ove savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno kroz aktivnosti Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG).

On je naglasio njen značaj i za cjelokupnu bezbjednost evroatlantske zajednice, pogotovu u dijelu koordinisanja adaptacije vojne strukture, snaga, kapaciteta i doktrina Alijanse u ispunjenju ključnih misija Sjevernoatlantskog saveza.

Bošković je kazao da je značaj Komande utoliko veći imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se suočava evroatlantska zajednica.

Ministar je istakao da Crna Gora savjesno prati i implementira NATO politike i ujedno promoviše ideju evroatlantske budućnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana.

On je dodao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crna Gora nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u njemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a.

General Lanata je čestitao ministru Boškoviću na okončanju procesa integracije Crne Gore u NATO. On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Komande, ističući da je krajnji cilj stvoriti osnov za spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na sve bezbjednosne prijetnje.

"Komandant ACT-a je zaključio da je Crna Gora odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, ističući je kao primjer koji bi trebalo da slijede ostale države regiona", zaključuje se u saopštenju.

General Lanata boravi u Crnoj Gori povodom okončanja crnogorskog procesa integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније