Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 07. 2019. 18:14   >>  18:13 1

RADUNOVIĆ U HELSINKIJU

"Napredak ka EU uslovljen organizovanjem fer izbora"

Napredak Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) uslovljen je osiguravanjem sistema podjele vlasti i organizovanjem fer i slobodnih izbora, poručio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunović.

On je učestvovao na sastanku predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU – COSAC, koji je održan u Helsinkiju.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak je obilježila rasprava na dvije teme - prioriteti finskog predsjedavanja u narednih šest mjeseci i budžet EU.

Radunović je kolegama iz Finske poželio uspješno predsjedavanje, posebno uzimajući u obzir potrebu prilagođavanja prioriteta specifičnom političkom momentu i okolnostima u kojima se traže moguća rješenja za konsolidaciju EU.

„Govoreći o pregovaračkom procesu Crne Gore i EU, Radunović smatra da je u Crnoj Gori, kao mladoj demokratiji, koju karakteriše dugogodišnje vladanje jedne partije, napredak u procesu pristupanja EU, ali i u demokratskom smislu uopšte, uslovljen osiguravanjem sistema podjele vlasti i organizovanjem fer i slobodnih izbora“, kaže se u saopštenju.

Radunović je, ukazujući na značaj zajedničkog djelovanja i pružanje podrške, poručio da parlamentarna saradnja, kako na regionalnom tako i evropskom nivou, uz jasne i nedvosmislene preporuke iz Brisela, predstavljaju ključ za napredak i efikasnu dinamiku procesa integracija svih država kandidata.

Sastanak u Helsinkiju otvorila je potpredsjednica finskog parlamenta Tula Hatenen, ističući da je jedan od slogana finskog predsjedavanja „Kroz razgovor do rješenja“.

On a je kazala da se nada da će period do verifikovanja mandata nove Komisije biti iskorišćen za pronalazak rješenja spornih pitanja na nivou Unije.

„Evropski parlamentarci saglasili su se da je potrebno zaštititi temelje EU – mir, stabilnost, demokratiju i prosperitet, a da je rješenje zajedničko djelovanje u cilju odbrane evropskih vrijednosti i prevazilaženje aktuelnih izazova, kroz jačanje njene unutrašnje i spoljne bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније