Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

24. 07. 2019. 06:47 >> 06:47
21

MUGOŠA

Opozicija da se vrati u odbor, vremena više nema

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore i Liberalne partije i poslanik SD-a, Boris Mugoša, kazao je da očekuje da se opozicija vrati u privremeni skupštinski odbor i da sa vladajućom koalicijom, akademskom zajednicom i NVO doprinese kreiranju povoljnijeg izbornog ambijenta koji će dovesti do povećanja povjerenja građana u izborni proces.

 

“Vremena za čekanje nema, jer je sljedeća godina izborna i zbog toga je važno da pokušamo zajedno da do kraja ove godine donesemo čitav set zakona”, kazao je Mugoša u intervjuu Pobjedi.

On podsjeća kako predsjednik parlamenta i lider SD-a od početka mandata poziva opoziciju da se vrati u parlament i da svojim učešćem doprinese donošenju još kvalitetnijih odluka u zakonodavnom domu.

"S druge strane, uvijek ističemo da je neprisustvo opozicije na radnom mjestu pokazatelj neodgovornog odnosa prema građanima koji su ih na izborima birali da zastupaju u toj instituciji sistema njihove interese. Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva je nastao kao rezultat dogovora pozicije i većine u opoziciji i za njega je glasalo preko 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu. Zato i očekujemo da se kolege iz opozicije vrate u ovaj privremeni skupštinski odbor i da sa nama iz vladajuće koalicije, akademskom zajednicom i NVO doprinesu kreiranju povoljnijeg izbornog ambijenta koji će dovesti do povećanja povjerenja građana u izborni proces", rekao je Mugoša.

Kazao je kako se "nikad jasnije sa relevantnih međunarodnih adresa poručuje da je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva najbolje mjesto za politički dijalog pozicije i opozicije".

"Predstavnici vladajuće većine, akademske zajednice i NVO u prethodnih nekoliko mjeseci su veoma odgovorno radili na pripremi određenih zakonskih rješenja u skladu sa zadacima definisanim u odluci o formiranju Odbora. Vremena za čekanje nema jer je sljedeća godina izborna i zbog toga je važno da pokušamo zajedno do kraja ove godine da donesemo čitav set zakona", rekao je Mugoša.

Kad je riječ o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, to je, kako je rekao Mugoša, za SD "važan i neophodan iskorak u adekvatnom regulisanju ove oblast"i

"Podsjećam da je važeći Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine. Uvjereni smo da su predložena rješenja u skladu sa standardima savremene pravne prakse u pogledu pune slobode vjeroispovijesti i jednakog položaja vjernika svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Smirivanju nepotrebnih tenzija oko ovog Zakona svakako je doprinijelo mišljenje Venecijanske komisije, koje je potvrdilo opravdanost regulisanja stvari u ovoj prilično osjetljivoj oblasti koja se tiče najdubljih osjećanja vjerujućih ljudi i u kojem su date određene smjernice za dodatno unapređenje zakonskog teksta. Zbog kompleksnosti ove problematike, apelujem na sve da budu odgovorni i svjesni posljedica svog djelovanja", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније