Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

25. 07. 2019. 06:31   >>  19:42 17

DF TRAŽI

Opozicija da se odredi o Sporazumu za budućnost

Demokratski front (DF) zatražio je od opozicije da se odredi prema Sporazumu o budućnosti, jer bi to, kako je Pobjedi rečeno iz tog opozicionog saveza, značajno pomoglo zauzimanju stava o "raznim idejama", kakva je i ona predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića o formiranju jedinstvene opozicione liste.

Inicijativu o formiranju zajedničke opozicione liste za naredne parlamentarne izbore trebalo bi da pokrene najveći subjekt u opoziciji, kazao je predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

Iz SDP-a poručeno je da bi stvaranje uslova za fer izbore trebalo da bude osnovna tema za opoziciju, a ne način izlaska na izbore, dok Demokrate nijesu saopštile stav.

Poslanik DF-a Milun Zogović je, komentarišući prijedlog Jokovića da bi opozicija trebalo na izbore da izađe sa jedinstvenom listom koju bi trebalo da inicira najjači opozicioni subjekt, rekao da je “Demokratski front uvijek iskreno ukazivao na potrebu objedinjavanja svih iskrenih opozicionih potencijala”.

Pitanje je li sporazum na snazi

“Sjetimo se samo broja poziva i inicijativa DF-a o potrebi postizanja minimalnog saglasja oko zajedničkog opozicionog djelovanja, koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Kao odgovor na to dobili smo formiranje bloka takozvane “građanske opozicije”, odnosno stvaranje fronta protiv Demokratskog fronta. Lako je bilo predvidjeti dužinu trajanja i efekte saveza postavljenog na tako pogrešnim motivima”, istakao je Zogović.

Prema njegovim riječima, sada je centralno pitanje da li je i dalje na snazi Sporazum o budućnosti koji je potpisalo 39 opozicionih poslanika.

“I da li i dalje dosljedno stojimo iza sopstvenih potpisa kojima smo se obavezali da je uslov za učešće u budućim izbornim procesima obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore. Jasno određivanje prema Sporazumu o budućnosti značajno bi pomoglo i dalje određivanje prema raznim idejama i inicijativama, koje bi eventualno pokretao najjači, i po istraživanjima javnog mnjenja i po realnoj snazi u parlamentu, opozicioni subjekt Demokratski front”, poručio je Zogović.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kazao je za Pobjedu da je stvaranje uslova za izbore osnovna tema kojom bi opozicija trebalo da se bavi, kao i da SDP preferira samostalan nastup na izborima.

“Svi relevantni politički subjekti u opoziciji jasno su saopštili da ukoliko se ne postigne dogovor o stvaranju uslova za elmentarno fer i demokratske izbore, na njima neće učestvovati. Stvaranje uslova za izbore osnovna je tema kojom bi opozicija trebalo da se bavi, a ne načinom izlaska na izbore za koje se izjasnila da neće učestvovati bez reforme izbornog zakonodavstva i garancija za njegovo sprovođenje”, istakao je Zeković.

Bez odgovora Demokrata

Prema njegovim riječima, SDP je sa Kongresa uputila poziv za sveobuhvatni politički dijalog vlasti i opozicije o reformi izbornog zakonodavstva i garancijama za njihovo sprovođenje kao jedini put za prevazilaženje postojeće krize.

“Saglasan sam da je taj dijalog bilo prirodno da pokrenu brojniji opozicioni subjekti i vidjeli ste da su zbog suprotnog, autističnog ponašanja dobili javnu kritiku od EU. Drugi, većinski dio opozicije mora se baviti ključnim problemom i ne smije dozvoliti da postane žrtva politike koja za cilj ima preraspodjelu unutar opozicije, a ne promjene u Crnoj Gori. Vjerujem i da su odgovorni u DPS-u svjesni situacije, poruka iz međunarodne zajednice, da su jednopartijski izbori štetni za Crnu Goru, i da ne bi donijeli korist nikome, pa ni njima”, kazao je Zeković.

Demokratska Crna Gora nije odgovorila na pitanje Pobjede kakav je njihov stav o prijedlogu Jokovića i ko bi, po njihovom mišljenju, trebalo da pokrene takvu inicijativu.

Dritan Abazović iz GP URA ranije je za Dan rekao da je apsolutno nerealno da opozicija nastupi jedinstveno na izborima. Joković je za Pobjedu kazao da bi inicijativu o formiranju zajedničke opozicione liste za naredne parlamentarne izbore trebalo da pokrene najveći subjekt u opoziciji DF ili Demokrate, a, kako je rekao, može i bilo ko drugi. On je istakao da je mišljenje većine u opoziciji da je jedinstveni nastup na izborima najbolje rješenje, a to se može postići, kako je rekao, “ako se osluškuje šta narod želi, a narod želi promjene”.

SDP neće saradnju sa onima sa kojima se ideološki razlikuje

Socijaldemokratska partija poručila je da neće sarađivati sa partijama sa kojima se ideološki i programski razlikuje.

“SDP, kada se stvore uslovi za učešće na izborima, preferira samostalni nastup na jasnoj trodecenijskoj politici, koja nam ne dozvoljava takvu vrstu saradnje sa onim subjektima sa kojima imamo značajne ideološke i programske razlike”, poručio je Bojan Zeković, potpredsjednik te partije.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније