Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

26. 07. 2019. 12:55 >> 12:54
2

DRLJEVIĆ TVRDI

CG pokazala posvećenost pregovorima s EU

Crna Gora je kontinuirano ispunjavala svoje obaveze iz pregovaračkog procesa i sada, nakon konsolidovanja snaga unutar evropskih institucija, očekuje od država članica da donesu odluku o otvaranju preostalog poglavlja u pregovorima između Crne Gore i Evropske unije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je poslanicima Skupštine Crne Gore predstavio deseti polugodišnji Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul-decembar 2018.

"Aktivnosti sprovedene u ovom periodu predstavljaju odraz kontinuirane posvećenosti ispunjenju obaveza u okviru pregovaračkog procesa i želje da se intenziviraju aktivnosti koje vode dostizanju najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja", rekao je Drljević.

On je podsjetio da je Crna Gora u tom periodu otvorila poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i intenzivno radila na ispunjenju obaveza s ciljem otvaranja poglavlja 8 – Konkurencija.

"Što se tiče poglavlja 23 i 24, Evropska komisija je u Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u tim poglavljima iz novembra 2018, konstatovala kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija", kazao je on.

Ćatović: Moramo biti aktivniji

Drljević smatra da održani sastanci sektorskih pododbora, Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore, Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i EU, u kojem učestvuju i predstavnici civilnog sektora, ukazuju na posvećenost crnogorskih struktura dijalogu sa Evropskom komisijom.

"Polugodišnji izvještaj potvrđuje da je Crna Gora vrijedno i posvećeno radila na ispunjenju obaveza iz pregovaračkog procesa u drugoj polovini 2018. godine, da smo uspjeli da prevaziđemo specifičan predizborni ambijent u državama članicama i kroz značajan diplomatski angažman sa pravom otvorimo jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, te da smo završili sve postavljene obaveze u jedinom preostalom poglavlju – Konkurencija, tako da spremni čekamo odluku država članica i o otvaranju ovog poglavlja“, zaključio je Drljević.

Poslanica DPS-a Maja Ćatović podsjetila je da je prošlo devet godina otkad je Crna Gora dobila status kandidata, dok je od otvaranja pregovora prošlo sedam godina.

Medojević: Proširenja neće biti decenijama

"Kolege, moramo biti aktivniji u ovoj fazi pregovora, jer smo usli u fazu pripreme pregovora za završna mjerila", istakla je Ćatović.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao je da je Crna Gora, "što više odmiče u birokratskom smislu i ispunjavanja više kriterijuma na papiru, sve dalja od onih osnovnih kriterijuma koje je EU usvojila".

"Proširenja EU neće biti decenijama, dakle sva ova priča koju ovdje čujemo je lijepa, fina politička oblanda, ali jednostavno morate shvatiti da trenutno u EU ne postoji politička volja da se EU širi", rekao je Medojević.

Raško Konjević iz SDP-a podsjetio je da je smo prije pet godina u dva ključna poglavlja dobili privremena mjerila.

"Za pet godina nijesmo uspjeli ta privremena mjerila da zavorimo, daj bože da to usmijemo tokom ove, nijesam siguran", rekao je Konjević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније