Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 07. 2019. 11:32 >> 11:43
6

BOŠKOVIĆ-KILREIN

CG prepoznata kao pouzdan saveznik

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore će i u narednom periodu nastaviti da razvijaju kapacitete i sposobnosti u skladu sa nacionalnim strateškim težnjama, ali i dodijeljenim NATO ciljevima sposobnosti.

To je saopštio ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa vice-admiralom Kolinom Kilreinom. Tom prilikom je ocijenjeno da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice

Bošković se zahvalio na posjeti viceadmiralu Kilrejnu i istakao značaj Štaba za specijalne operacije, posebno u oblasti generisanja, uvezivanja, koordinacije i dostizanja potrebnog nivoa kohezije snaga koje saveznici opredijele za specijalne operacije.

Upoznao ga je sa činjenicom da je Crna Gora nedavno okončala proces integracije u NATO, što predstavlja dodatnu potvrdu da su Oružane snage Crne Gore dostigle zavidan nivo interoperabilnosti, a naš vojnik spremnost da profesionalno odgovori na zadatke kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju.

Tome, navodi Bošković, svjedoče i nedavne ocjene komadanata savezničkih snaga za transformaciju (SACT) i operacije (SACEUR), koji su pohvalili doprinos crnogorske vojske aktivnostima NATO saveza koje za cilj imaju očuvanje sistema kolektivne bezbjednosti i globalne stabilnosti.

Viceadmiral Kilrein je čestitao ministru Boškoviću na završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, nadovezavši se na ocjene vrhovnih komandanta dvije savezničke komande da je rezultat koji je Crna Gora postigla tokom procesa pristupanja, a kasnije i integracije u Alijansu, izuzetan, te da je naša država već sada prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice.

"Kilrejn je upoznao ministra odbrane sa najznačajnijim aktivnosti koje sprovodi Štab za NATO specijalne operacije na čijem je čelu, uz konstataciju da je isti zadužen za koordinaciju i usmjeravanje svih aktivnosti iz oblasti specijalnih operacija, te da je još na Samitu u Velsu 2014. godine konstatovano da je Komanda za specijalne operacije u sastavu ovog Štaba dostigla punu operativnu sposobnost. Naglasio je da sve saveznice treba da pruže maksimalan doprinos postizanju što većeg stepena kohezije i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbjednosne izazove, te da u tom kontekstu specifičnu ulogu imaju snage pod komandom Štaba NSHQ", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније