Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

01. 08. 2019. 06:31 >> 15:24
11

ROK

Izborni zakoni do 15.novembra, bez tehničke vlade

Poslanici su usvojili izmjene Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Za izmjenu Odluke glasala su 42 poslanika, dok su dva bila uzdržana. Nakon što je usvojeno 10 amandmana DPS-a, amandman koji su podnijeli poslanici DF-a o formiranju tehničke vlade nije prošao, jer ga nije podržala većina poslanika. Protiv je bio 41 poslanik, a 20 za, dok je jedan bio uzdržan.

Očekuje se da u Odbor budu uključeni predstavnici Demokrata i URA-e, koji su bojkotovali njegov rad.

Predlagač izmjene Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na početku sjednice, pozvao je poslanike da zajedno doprinesu unapređenju izbornog i drugog zakonodavstva.

Naveo je da je već pokazana volja da se odluka nadogradi amandmanima. Za njega je prihvatljiv amandman koji predviđa da se rok za izmjenu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra. 

“Ovo je ozbiljna materija, Odbor ne funkcioniše ako u njemu nema opozicije”, poručio je Brajović.

On je dodao da sve to ne znači da je naše izborno zakonodavstvo loše, što kako ističe potvrđuju i preporuke OEBS-a.

“Ovo je način da mi uradimo najbolju moguću stvar, da pokažemo i za one koji do sada nijesu bili u Skupštini i Odboru da i oni učestvuju”, poručio je Brajović.

Amadmani Odbora

Amandmanima Odbora za politički sistem se predlaže da se radno tijelo zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da se implementiraju sve preporuke OEBS-a.

Predlaže se odobravanje Predloga zakona o medijima, odobrava se i predlaže Zakon o RTCG, uključujući i izmjene načina i izbora članova Savjeta Javnog servisa...

Amandmani predviđaju i da se odluke u odboru donose tročetvrtinskom podrškom, da se definiše nezavisno nadzorno tijelo koje će pratiti implementaciju.

Mandić: Preispitaćemo učešće u Radnoj grupi

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić poručio je večeras da će Demokratski front, nakon svega, preispitati svoje dalje učešće u Radnoj grupi. 

"Mi vidimo da ovim sklapanjem prijateljstva DPS-a sa jednim dijelom opozicije, kreće novi napad na Demokratski front", rekao je Mandić i dodao da DF neće dozvoliti da bude "izigran".

Rakočević: Nema novih koalicija ni u najavi

Poslanik DF-a Slaven Radunović je naveo da će Željko Aprcović (DPS), novi predsjednik Opštine Kotor u Skupštini zastupati interese Demokrata.

Nikola Rakočević iz DPS-a poručio je da nema novih koalicija ni u najavi.

“Mi smo zadovoljni sa našim koalicionim partnerima, ovdje razgovaramo o tome da nam je potreban dijalog”, kazao je Rakočević.

Cilje je, kako navodi, kaže da se zajednički unaprijedi izborno zakonodavstvo.

“Partijama u vlasti najviše odgovaraju izbori u koje neće sumnjati niko”, poručio je Rakočević.

DF: Bečić kao Darko Pajović

Iz DF-a poručuju da nakon presude u slučaju pokušaj terorizma, nema dijaloga sa DPS-om.

“Večeras prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su akteri DPS i Demokrate”, naveo je poslanik DF-a Milutin Đukanović.

On je kazao da Demokrate prihvataju dogovor sa DPS-om i gaze dogovor sa opozicijom.

“Da li vas ovo podsjeća na duh Pozitivne Crne Gore i Darka Pajovića, taj duh Darka Pajovića u liku Alekse Bečića danas se osjeća u ovom Parlamentu”, poručio je Đukanović.

Iz BS su poručili da će podržati svaki vid dijaloga. "Vjerujem da večeras šaljemo poruku da smo na nivou zadatka", poručio je Ervin Ibrahimović.

Poslanik Miodrag Lekić istakao je da nije tajna da je u pregovorima o novoj sjednici i učestvovao i predstavnik EU.

“Ja sam to shvatio kao doprinos dijalogu, bez imperativnosti”, naveo je Lekić i dodao da vidi značaj ove inicijative u cilju nastavka političkog dijaloga. “Otvara se jedan politički proces koji je dragocjen”, naveo je Lekić.

Poslanik Goran Danilović naveo je da mu nije jasno šta su danas uradili poslanici iz Demokratske Crne Gore.

“Sad su njihovi amandmani, amandmani DPS-a, vaše amandmane nećemo podržati”, poručio je Danilović. On je poručio da ne odustaje od zahtjeva za tehničkom vladom.

LP neće podržati amandmane

Poslanik LP Andrija Popović poručio je da parlamentarni dijalog mora da dovede do fer izbora 2020.

“Da to bude kraj one devize, ako ne pobjedimo ne priznajemo ih”, naveo je Popović i dodao da LP nije učestvovalo u, kako je naveo, “najnovijoj političkoj papazjaniji”.

“Sigurno je da LP neće podržati ove amandmane. Nije uredu da mi dozvoljavamo uslovljavanja onih koji ne dolaze u Parlament”, poručio je Popović.

Odbor za politički sistem prihvatio amandamane kojima se traži da se rok za reformu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra.

Demokrate Crne Gore su prethodno podržale amandman Demokratskog fronta kojim se traži da izborni proces nadgleda tehnička Vlada, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

"Demokrate insistiraju da se zbog stvaranja ambijenta za prve fer, slobodne i poštene izbore prihvati amandman DF-a, kako bi se lakše implementirao Sporazum za budućnost, kojeg su potpisali 39 poslanika opozicije", navodi se u saopštenju Demokrata.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније