Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 08. 2019. 06:46   >>  22:36

DAMJANOVIĆ

DF-u tri, ostalima po jedno mjesto u odboru

Demokratskom frontu (DF) pripadaju tri mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, a ostalim opozicionim klubovima po jedno. Svaki drugi pokušaj bio bi direktno kršenje odluke o obrazovanju odbora i namještaljka, kazao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, šef Posebnog kluba poslanika.

On je najavio da će Posebni klub poslanika narednih dana odlučiti da li će učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Ako Damjanovićev klub predloži kandidata, to bi značilo da Demokrate ne bi mogle kandidovati dva predstavnika u odbor, već jednog.

Time bi opozicija imala popunjenih sedam mjesta koja im, po odluci o obrazovanju odbora, pripadaju. Damjanović je rekao da, shodno članu 5 Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Posebnom klubu poslanika pripada mjesto u tom tijelu.

"Jasno je kako se odbor popunjava. Shodno odredbama odluke za koju je glasao neko drugi, a ne i poslanici Posebnog kluba, definisano je proporcionalno učešće u tom tijelu. Član 5 je potpuno precizan. Od sedam opozicionih mjesta tri pripadaju najbrojnijem klubu - Demokratskom frontu, a po jedno ostalim opozicionim klubovima kojih je četiri", rekao je Damjanović.

Podsjetio je da predstavnik njegovog kluba nije učestvovao ranije u radu odbora.

"Nijesmo bili u odboru jer nije bila definisana obaveza formiranja tehničke vlade. Sada smo otišli i korak nazad, ali narednih dana ćemo, ipak, unutar kluba imati konsultacije i razgovor sa ostalim kolegama iz opozicije, i nakon toga donijeti odluku o eventualnom učešću u radu odbora", istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, najveći dio opozicije trebalo bi da ima zajednički stav o prisustvu u odboru, odnosno učešću u njegovom radu.

"Pokušaćemo narednih dana da dođemo do takvog stava, a onda i do konačne oduke", rekao je Damjanović. 

Sastav odbora biće na dnevnom redu sjednice Administrativnog odbora tokom avgusta. Demokrate su uputile prijedlog sa imenima dva kandidata – Danila Šaranovića i Moma Koprivice, za članove odbora.

Opozicioni članovi u Odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, zatim Raško Konjević iz SDP-a, kao i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos. P

reostala dva slobodna opoziciona mjesta mogla bi biti – jedno za Demokrate, drugo za Posebni klub poslanika, ali to će zavisiti od odluke Damjanovićevog kluba da li će ući u odbor. Odlukom o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.

Sastav odbora, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika, konstituiše se tako da svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član odbora, a preostali dio proporcionalno broju poslanika u klubu.

Izuzetno, klub poslanika koji je u odboru zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom poslaničkom klubu ustupi pravo na još jednog člana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније