Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

17. 08. 2019. 16:46   >>  16:40 11

SNS

Usaglasiti odnos države prema srpskom narodu

Srpski nacionalni savjet (SNS) pozvao je najznačajnije institucije Crne Gore i Srbije da predlože i usaglase odnos crnogorske države prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

SNS navodi da su za srpski narod u Crnoj Gori prestala da važe osnovna ustavna opredjeljenja - sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

"To se jasno ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika", kaže se u saopštenju.

To se odnosi i na, kako se navodi, upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

"Takav odnos izaziva nepovjerenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, uz stalne provokacije državne vlasti, kojima se pokušava u što kraćem roku sprovesti što veći animozitet između navodno ravnopravnih nacionalnih zajednica", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja namjeru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepovjerenja između Srbije i Crne Gore.

"Strategija politike vlasti u Crnoj Gori je da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze", kaže se u saopštenju.

SNS je pozvao najznačajnije institucije Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

"Insistiranje državnih institucija Crne Gore na nelogičnom zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније