Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

17. 08. 2019. 17:59   >>  18:00 16

ALBANSKI FORUM

"Razmotriti dalje učešće u vlasti"

Albanski forum najavio je da je neophodno da se, na nivou svih nacionalnih partija, razmotri dalje učešće u vlasti u kojoj ministar kulture Aleksandar Bogdanović ima, kako se navodi, neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca.

Albanski forum je reagovao na najavu da će Ministarstvo kulture podnijeti prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni, tokom kojeg je isticana zastava Albanije, bez državne zastave Crne Gore.

"Vi kao ministar, i kulture albanaca u Crnoj Gori, trebalo bi da znate, da istaknuta zastava na pomenutom skupu nije samo zastava Albanje, nego nacionalna zastava svih albanaca, gdje god zive", kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, "zastava koju nam je u amanet ostavio najveći albanski nacionalni junak, Gjergj Kastrioti-Skenderbeg, ujak Ivana Crnojevica".

Iz Foruma ističu da su organizatori tradicionalnog skupa građani Malesije i njihova dijaspora, koja je zajedno sa sugrađanima albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, kao autohton narod, dala punu podrsku obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i svim euro-atlanskim integracionim procesima Crne Gore.

"I u tim procesima ta zastava nije smetala, a vi je danas uporedjujete sa nekim drugim zastavama i skupovima", kaže se u reagovanju Albanskog foruma.

Oni su poručili Bodanoviću da neće dozvoliti da kažnjava građane Malesije.

"I uporedite ovaj kulturni skup, na kome se samo pjevalo, igralo i slavilo, sa skupovima na kojima se proziva mržnja, i šovinističke poruke, ne samo prema Crnoj Gori, nego i drugim susjednim drzavama", navode iz Albanskog foruma.

Podsjeća se da su na manifestaciji, iako je usko povezan sa katoličkom slavom internacionalnog karaktera, bili koorganizatori i prisutni svi albanci Malesije i njihova diaspora.

"Jer nama je primarna nacija, zastava i međusobno postovanje, pa onda i vjerske i druge slave, za razliku od drugih, što smo na djelu, vjekovimo dokazali i pokazali", kaže se u saopštenju.

Oni su poručili Bogdanoviću da najavljena prijava za albance "ništa ne znači". "Nego ste sami sebi ostavili ljagu Vašim djelovanjem".

Oni su ocijenili da je potrebno da se na nivou svih nacionalnih partija, razmitri dalje učešće u vlasti.

"Vlasti, gdje je ministar koji ima ovakav stav prema kulturnim aktivnostima albanaca, na kojima neizostavno se vijori i vijoriiće se zastava Albanaca", kaže se u saopštenju Albanskog foruma.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније