Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

18. 08. 2019. 08:10   >>  08:14 25

KARPENTER

Kremlj će se opet miješati u crnogorske izbore

Nekadašnji zvaničnik Pentagona, danas direktor “Pen Bajden centra” u Vašingtonu Majkl Karpenter smatra da region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila.

Zbog toga se, kako je rekao u intervjuu Pobjedi, nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Karpenter kaže da Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

"Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar. Nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavljam da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti svoje provjerene metode malignog uticaja: crne fondove usmjerene na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napade da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje", ističe Karpenter.

On ističe i da svijet konačno počinje da shvata da Rusija nije jedina zemlja koja napada demokratske institucije.

"Moramo početi da brinemo o Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i mnogim drugima. Evo kako ja to vidim: primarna geopolitička konkurencija 21. vijeka oblikuje se kao sukob između liberalnih demokratija i korumpiranih diktatura. Mnoge korumpirane autoritarne države prećutno se udružuju i kopiraju međusobne taktike. Zabrinut sam od rastućeg uticaja Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, posebno u ekonomskoj sferi. Taj uticaj je suptilniji od ruskog, jer ove zemlje ne podstiču državne udare, ali kroz korumpiranu mrežu uticaja vrše sve veći uticaj na lokalnu politiku", zaključio je Karpenter.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније