Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 08. 2019. 06:53 >> 06:52

BIBER

Proširenje da teče paralelno s reformama u EU

Koordinator Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) Florian Biber ocijenio je da Evropska unija nesumnjivo treba da reformiše svoje strukture, ali smatra i da takav proces treba da bude paralelan sa proširenjem EU.

 

U razgovoru za Pobjedu, Biber, koji je profesor na Univerzitetu u Gracu, smatra da ukoliko Brisel ne počne razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ovog oktobra to sugeriše da Evropska unija ostaje blokirana u pogledu proširenja.

"Ono što smo vidjeli posljednjih godina je da se sve više država članica miješa u politiku proširenja Komisije, pa ostaje da se sagleda da li Komisija može ponovo imati svoj autoritet na terenu", rekao je Biber.

Smatra da je proširenje zapalo u ozbiljniju krizu, bez jasnog napretka ka članstvu u regionu i uz nespremnost nekih zemalja Evropske unije da podrže otpočinjanje pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Ključno pitanje je da li će i ko će biti sljedeći komesar za proširenje. Vjerovatno će se nastaviti s radom, ali to nije naročito popularan posao, pa će velike i uticajne zemlje pokušati da dobiju bolje mjesto", rekao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je, kako kaže Biber, u pravu da EU treba da reformiše svoje strukture.

"Ali istovremeno izgleda da i on i drugi miješaju proces i konačni rezultat. Proširenje bi trebalo da ide paralelno sa reformama EU. Čak i u najboljem scenariju, treba da prođe najmanje šest godina do sljedećeg kruga proširenja, što je dovoljno vremena da EU reformiše svoje strukture. I do sada su se najozbiljnije reforme EU desile paralelno sa proširenjem, kao što je to bio primjer sa Lisabonskim sporazumom 2007", rekao je Biber.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније