Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 08. 2019. 06:51   >>  08:08 12

ĐEKA

"Medojević ponizio Albance koji su ga podržavali"

Izjavama u kojima predlaže podizanje zida prema Kosovu i Albaniji, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponizio je najviše one albanske partije i dio Albanaca koji su nekad podržavali njegovu politiku, posebno na predsjedničkim izborima 2008. godine.

To su zajednički ocijenili član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj i predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, komentarišući izjave Medojevića koji je kazao da bi DF, kada dođe na vlast, bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije, piše Pobjeda.

Član Glavnog odbora DPS-a i nekadašnji poslanik Nikola Gegaj kazao je za taj list da Medojevićevi stavovi predstavljaju manir ekstremnih političara koji raspiruju vjersku mržnju i međudržavnu netrpeljivost.

"Iskreno govoreći, nerado komentarišem izjave Medojevića jer su neozbiljne i uvijek mi se čini da ih je neukusno komentarisati. Ono što je izjavio nije ništa novo, već je samo otvorenije i dosta ekstremnije. To je uradio u maniru ekstremnih političara koji zarad dnevne politike ne mare da raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju, kao i međudržavnu netrpeljivost", rekao je Gegaj.

Lider PZP-a je na Fejsbuku državu Kosovo, koju je priznala Crna Gora, nazvao "privremeno okupiranom srpskom teritorijom" što je, kako je kazao Gegaj, veoma žalosno.

"Žalosno je da neko ko je, davno, imao značajnu podršku Albanaca u Crnoj Gori tako pežorativno govori o Albancima, a državu Kosovo naziva lažnom državom i okupiranom teritorijom Srbije", rekao je Gegaj.

Član GO DPS-a je Medojeviću poručio da mu je pametnije da svoje slobodno vrijeme utroši na saniranje brojnih problema koje postoje unutar opozicije, nego što ga troši na pozive na podizanje zida i otvoreni rat između države Crne Gore i države Kosovo, kao i na podizanje tenzija među građanima Crne Gore zloupotrebljavajući multinacionalni i multivjerski sklad.

"Umjesto međunacionalne mržnje koju Medojević pokušava da unese kod građana Crne Gore na sreću, bezuspješno DPS je dala i daje nesebičan doprinos očuvanju mira, jačanju multietničkog sklada i tolerancije, iako živimo u veoma turbulentnim vremenima i situacijama", zaključio je Gegaj.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i nekadašnji predsjednik opštine Ulcinj kazao je da je šokiran stavovima jednog od lidera DF-a.

"Šokantno. Prosto nevjerovatno. U vrijeme otvorenih granica da neko nešto ovako izgovori u žaru političke borbe pa je neshvatljivo, a kamoli da to još i napiše", kaže Đeka u izjavi za Pobjedu.

On smatra da je Medojević, svojim prijedlozima i stavovima, najviše ponizio one albanske političke subjekte koji su ga zdušno podržavali na predsjedničkim izborima 2008. godine.

"U procesu smo evropskih integracija i evropskog razvoja i zaista nemamo ni prostora ni vremena da se bavimo ovim likovima kojima su zidovi u glavi", zaključio je Đeka. 

Sekulović: Populistička izjava koja nije realna u ovom vremenu

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da bi prioriteti državne politike u ovom trenutku morali biti građenje mostova među narodima u regionu, a ne podizanje zidova.

Sekulović je izjavu Medojevića nazvao populističkom, ali i poručio da su takve izjave međunarodni trend, pa sloboda političkog govora i izražavanja trpi mnogo toga.

"Između ostalog, trpi i izjave ovog tipa. Populizam u raznim oblicima je međunarodni trend. Slagali se ili ne sa ovakvim idejama, mora se otvoriti prostor da i one dobiju svoj izraz, a sa druge strane postoji mogućnost da se argumentima takve ideje suzbiju", ističe Sekulović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније