Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 09. 2013. 18:28 >> 18:28
5

IZJAVA O SIRIJI

Lukšić: Samo smo odgovorni

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić ocijenio je da je pridruživanje Crne Gore Zajedničkoj izjavi o Siriji, usvojenoj na marginama sastanka G20 u Sankt Petersburgu, odgovoran naše države u odnosu na globalne prijetnje kakva je upotreba hemijskog oružja, kakav se i očekuje od članice Savjeta UN za ljudska prava.

,,Činjenica da je ovu  deklaraciju podržao veliki broj drżava, među kojima su i SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i dr. pokazatelj je široke međunarodne podrške kada su u pitanju bezbjednosni globalni rizici i prijetnje'', navodi se u saopštenju potpredsjednika Vlade.

Na ovo nas obavezuju univerzalne vrijednosti koje dijelimo sa našim međunarodnim partnerima iz EU I NATO u pogledu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike koja podrazumijeva izgradnju međusobnog povjerenja u situacijama međunarodnih izazova. Istovremeno, ovo je izraz našeg opredjeljenja da, iako mala država, budemo dio globalnog sistema bezbjednosti i time damo svoj doprinos stabilnosti i  miru u svijetu.

Kao što smo ranije naveli, podržavanjem zajedničke izjave,  zajedno sa brojnim državama, dali smo podršku međunarodnim naporima u pronalaženju zajedničkog odgovora na ovaj zločin i  traženju političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012 Ženeva Kominikea”, odnosno što snažnijeg konsenzusa u Savjetu Bezbjednosti UN, nakon izvještaja tima UN, kako bi se u potpunosti sprovela zabrana korišćenja hemijskog oružja. Isto tako to ničim ne implicira slanje naših vojnika bilo gdje, pa to ocjenjujemo neprikladnom manipulacijom, navodi se u saopštenju.

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević ranije je ocijenio da pridruživanje Crne Gore, Zajedničkoj izjavi o Siriji, predstavlja ,,još jedan u nizu diplomatskih i političkih lupinga Igora Lukšića od kojih nećemo imati nikakve koristi a šteta može biti neprocjenjiva''.

Lukšić je poručio da će se, kao potpredsjednik Vlade i šef diplomatije,  odazvati svakom predlogu koji dolazi iz Skupštine, a u skladu sa važećim poslovnikom o radu tog tijela.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније