Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. (rtcg.me, Mina) ]

22. 08. 2019. 15:21   >>  19:53 1

DF NAPUSTIO SJEDNICU

Koprivica i Šaranović predloženi za članove Odbora

Glasovima vladajuće koalicije za članove Odbora za izborne reforme izabrani su Momo Koprivica i Danilo Šaranović.

Administrativni odbor odbio je predlog posebnog kluba da Aleksandar Damjanovic bude član Odbora za sveobuhvatne izborne reforme, nakon čega su poslanici Demokratskog fronta napustili sjednicu. 

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škerlja kazao je da je predlog da Damjanović bude član Odbora kasno dostavljen. Zato nije dozvolio ni da se o njemu glasa.

Miodrag Lekić je razriješen dužnosti.

Odlukom o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova od kojih će jednu polovinu činiti opozicioni, a drugu poslanici iz vladajuće većine.

Među sedam opozicionih članova u Odboru, trojica su poslanici Demokratskog fronta i to Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak.

Škrelja je, obrazlažući takvu odluku, rekao da je Posebni klub poslanika kasno dostavio taj predlog, i da je današnja sjednica nastavak one od 31. jula, sa već utvrđenim dnevnim redom.

On je naglasio da o tom predlogu mogu raspravljati na nekoj od narednih sjednica.

Poslanik Janko Vučinić je, na početku sjednice, istakao da Posebni klub poslanika zahtijeva da se danas raspravlja o njihovom predlogu, i da su ispoštovali sve zakonske procedure.

On je kazao da u Posebnom klubu smatraju da im po zakonu pripada mjesto iz opozicione kvote u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

„Nikako ne prihvatamo da naš klub bude samo nijemi posmatrač tog procesa. Želimo aktivno da učestvujemo u radu Odbora i donošenju odluka“, poručio je Vučinić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović rekao je da u tom političkom savezu smatraju da je Klub nezavisnih poslanika nedvosmisleno opozicioni, i da niko nema pravo da im uskrati mjesto koje im u Odboru pripada.

„Oni su izašli sa svojim predlogom i mi smatramo da Administrativni odbor danas o tome treba da se izjasni, a DF će podržati da Damjanović bude član Odbora za reformu izbornog zakonodavstva“, kazao je Đukanović.

On je ponovio da je DF zamrzao učešće u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, i u narednom periodu će odlučiti hoće li učestvovati u njegovom radu.

„Ne prihvatamo da u Skupštini postoje neki kuloari koji su iznad parlamenta i radnih tijela, i da se tamo donose značajne odluke, pogotovu iza leđa cjelokupne opozicije“, poručio je Đukanović.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da nije prvi put da neki predlog stigne pred samu sjednicu, i da ne vidi razlog zbog čega se danas ne bi razmatrao predlog Posebnog kluba.

„Nekorektno je prema kolegama iz opozicionog nezavisnog kluba poslanika ovakvo ponašanje“, istakla je Bošnjak.

Škrelja je kazao da su predlog Posebnog kluba dobili pola sata prije početka sjednice.

On je istakao da je današnja sjednica „drugi nastavak započete sjednice od 31. jula, koja je završena u ponoć, sa utvrđenim dnevnim redom“.

„Mi danas treba da razriješimo jednog, i izaberemo dva člana Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. O zahtjevu Damjanovića možemo na nekoj narednoj sjednici Administrativnog odbora“, kazao je Škrelja.

Poslanik DF-a Milun Zogović rekao je da Škrelja hoće na silu da natjera odbor da Demokratama da dva člana.

„Ako ste toliko široki, dajte im jedno vaše mjesto. Nemojte tako da se bahato ponašate da uskraćujete opoziciji pravo da bira svog člana u odboru“, kazao je Zogović.

Škrelja je rekao da mu nije jasno kakva je namjera DF-a, s obzirom da ponavljaju da su zamrznuli rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

„Ne mogu da razlučim da li je vaša istinska želja rad u Odboru, ili blokiranje njegovog rada“, dodao je Škrelja.

Vučinić je poručio Škrelji da Administrativni odbor nije njegova prćija, i da ne može tako da se ponaša.

Nakon što su poslanici DF-a napustili Salu, poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović je kazala da će ta stranka podržati predlog Demokrata da se Koprivica i Šaranović izaberu u Odbor.

Ona je rekla da su prije sjednice dobili mišljenje Demokrata o predlogu Posebnog kluba poslanika

„Oni tumače da je to poslanički nezavisni klub, i da u njemu mogu biti i poslanici pozicije. Iz tog razloga, izražavaju sumnju da bi uopšte moglo biti predstavnika tog kluba“, navela je Šćepanović.

Prema njenim riječima, u DPS-u su ohrabreni najavom da bi Damjanović želio da aktivno doprinese radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

„Ako ostane pri tom stavu, kolub poslanika DPS- će predložiti da i Damjanović bude član Odbora, pa makar to značilo i da ćemo predložiti izmjenu odluke o formiranju Odbora“, kazala je Šćepanović.

Vučinić je kazao da je neprihvatljiva teza da posebni klub nije opozicioni, navodeći da je svih pet poslanika je potpisalo Sporazum o budućnosti.

„Priča Šćepanović je licemjerna. Da stvarno žele rad opozicije u tom Odboru, oni bi se danas izjasnili o predlogu. Nama ne treba ustupak od DPS-a“, poručio je Vučinić nakon čega je napustio sjednicu.

Članovi vladajuće kolicije su, nakon toga, jednoglasno utvrdili predlog odluke da Lekić bude razriješen, a da se Koprivica i Šaranović izaberu za nove članove Odbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније