Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 09. 2013. 12:26   >>  16:38 4

13 GLASOVA VIŠE

Popović ponovo na čelu LP

Za predsjednika Liberalne partije ponovo je danas izabran Andrija Popović. Za njega je glasalo 67, za protivkandidata Dragana Martinovića 54 člana partije, dok je jedan glas bio nevažeći. Redovna konferencija Liberalne partije na kojoj je izabran novi lider i stranačko rukovodstvo održana je danas u Podgorici.

Popović je, nakon glasanja, novinarima rekao da novo rukovodstvo očekuje hitna odluka oko načina izlaska na lokalne izbore u Petnjici, Mojkovcu i na Cetinju, kao i otvaranje novih opštinskih odbora.

On je naveo da se na konferenciji nije raspravljalo o statusu LP u vladajućoj koaliciji.

"Sigurno da nećemo podržati nijedan predlog zakona koji uđe u Skupštinu, a da naši eksperti ne učestvuju u njegovom kreiranju", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, ako se ispune uslovi LP prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS), rukovodstvo partije će odlučiti da li će biti dio koalicije ili će je napustiti.

Popović je dodao da će uskoro biti zakazan Glavni odbor LP, na kojem će se raspravljati o izasku na lokalne izbore.

On je naveo da je rukovodstvo DPS-a obećalo da će do septembra ispuniti svoj dio koalicionog sporazuma, ali nije želio da komentariše šta će se do kraja mjeseca desiti po tom pitanju.

Popović je, na pitanje da li funkciju predsjednika obavljao volonterski, kazao da je to uvijek radio i da je “mnogo ličnih sredstava uložio u partiju”.

Novo vrijeme za LP

Na početku sjednice Popović je kazao da Konferencija LP označava početak.

"Imali smo povelikih poteškoća prije četiri godine, kada smo izgubili parlamentarni status. Sada se partija stabilizovala i vjerujemo da ćemo u narednom periodu do redovnih,  ili eventualnih prijevremenih izbora, biti značajan faktor na političkoj sceni Crne Gore, koji će moći dalje dominantno da utiče na politička i ekonomska kretanja u našoj državi. Liberali su to i zaslužili, jer smo iskrvarili za nezavisnost naše države. To smo i postigli 2006. godine, ali nakon sedam godina nijesmo zadovoljni sa ovim što imamo. Crna Gora mora da ide bržim tempom prema EU i NATO-u. Crna Gora je obnovljena, ali nije ustanovljena. Mnogo toga, za ovih sedam godina što je trebalo, nije urađeno”, kazao je ranije danas Popović.

On je, na svečanom dijelu sjednice, kazao da je potpuno nevažno ko će biti predsjednik stranke.

"Danas mora da pobijedi Liberalna partija", kazao je Popović u prvom dijelu konferencije, otvorenom za javnost.

Na konferenciji je govorio i politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević, koji je naveo da DPS i LP dijele temeljna programska opredjeljenja i da kroz koalicionu saradnju teže njihovom ostvarenju.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić kazao je da je ta partija otvorena za saradnju „sa svim subjektima kojima je cilj uspostavljanje promjena, demokratizacije crnogorskog društva, jačanje građanske države i razvijanje najboljih odnosa sa susjedima i rad na ekonomskom i pravnom oporavku“.

Prema riječima poslanika Pozitivne Crne Gore, Mladena Bojanića, Pozitivna i LP nijesu na istoj poziciji u odnosu na vlast, ali imaju dosta prostora za saradnju.

Predsjednik Crnogorske partije u Srbiji, Nenad Stevović, rekao je da će ta partija nastaviti da sarađuje sa LP i kada ona izabere novo rukovodstvo.

On je ocijenio da je identitet brojčano malih naroda, kao što je crnogorski, ugrožen, zbog čega je, kako je kazao, potrebno sprovesti „remontenegrizaciju“.

To je, prema riječima Stevovića, „proces vraćanja onih koji su se izgubili kroz opasnu maglu asimilacije“ i treba da bude obavezan dio programa svih političkih subjekata kojima je stalo do budućnosti Crne Gore.

Predsjednik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić podsjetio je da su BS i LP bili dio prve Skupštine međunarodno priznate Crne Gore.

„Zadovoljni smo što su naš put prepoznali i neki jaki politički subjekti koji su dugo tumarali pogrešnim stazama. Treba biti iskren i priznati da bez njihove podrške teško da bi smo došli do nezavisnosti“, rekao je on.

Na sjednici su govorili predstavnik FORCE, Genci Nimanbegu, Hrvatske građanske inicijative, Ljerka Dragičević, kao i članovi liberalnih partija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније