Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 09. 2013. 15:15 >> 15:44
17

CRNA GORA - TAJLAND

Ekonomski da budu kao politički odnosi

Crna Gora i Tajland, pored dobrih političkih odnosa, mogu da unaprijede ekonomsku saradnju u oblastima poljoprivrede, turizma i saobraćaja, a Luka Bar može biti dobra veza za približavanje tajlandskih proizvoda državi, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je, na Poslovnom forumu dvije države, koji je održan u Privrednoj komori , rekao da ogromni potencijali za ekonomsku saradnju dvije države postoje u oblastima poljoprivrede, turizma, energetike i saobraćaja.

„Dobri politički odnosi i poslovni ambijent grade potentan prostor za mnoge ideje i inicijative. Naša uloga, kao donosioca odluka je da stvorimo institucionalne pretpostavke za uspješno povezivanje biznisa, nesmetanu trgovinu i spovođenjem adekvatnih politika doprinosimo unaprijeđenju konkurentnosti privrede“, rekao je Đukanović.

Na Poslovnom forumu potpisan je i Memorandum o saradnji PKCG i Komiteta trgovine, industrije i bankarstva Tajlanda koji ima za cilj olakšavanje trgovine između dvije države.

Đukanović je naveo da je zadovoljan zbog usaglašavanja sporazuma kojima se olakšava i ohrabruje saradnja između privrednika dvije države.

„Uz euro kao zvaničnu valutu i slobodan transfer kapitala, Crna Gora predstavlja nabolju destinaciju za započinjanje biznisa u ovom dijelu Evrope, a Luka Bar može biti dobra veza za približavanje tajlandskih proizvoda Crnoj Gori i Evropi“, poručio je Đukanović.

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra je kazala da treba proširiti saradnju, kao i da su privrednici zadovoljni što čuju za sve te oblasti koje su potencijalne za saradnju i mogu biti od uzajamne dobrobiti za dvije zemlje.

„Ključ naše saradnje je povezivanje i to može biti jedna osnova za snažno partnerstvo. Smatramo da jedni drugima treba da budemo podrška“, poručila je Šinavatra.

Tajland, kako je rekla, smatra Crnu Goru zemljom u kojoj postoji ekonomija od povjerenja i politička stabilnost i koju smatraju centralnim povezištem, odnosno, kapijom za Balkan.

„Tajland gradi takozvane brze pruge i angažovani smo na poboljšanju infrastrukture kako bi ga povezali sa Kinom i Evropom, što može da bude veza i prema vama“, navela je Šinavatra.

Tajlandska poslovna delegacija, koja je posjetila Luku Bar, smatra je značajnom za povezivanje Tajlanda i drugih zemalja sa Crnom Gorom.

„Treba se osvrnuti i na razvoj turizma i prehrambrenu industriju. A Tajland je spreman da sarađuje i u oblastima menadžmenta u turizmu na onaj način da obje države imaju koristi“, poručila je Šinavatra.

Za prvih sedam mjeseci ove godine uvoz u Crnu Goru sa Tajlanda iznosio je nešto više od dva miliona eura, dok izvoza iz Crne Gore gotovo da nije ni bilo.

 

 

Crna Gora i Tajland, iako geografski udaljene, imaju mogućnosti za sadržajnu i intenzivnu saradnju, kazao je, na Cetinju, crnogorski predsjednik Filip Vujanović. On je, u razgovoru sa tajlandskom premijerkom i ministarkom odbrane, Jingluk Šinavatra, ukazao na neophodnost formiranja ugovorne baze za saradnju dvije države, te potpisivanja Protokola o saradnji ministarstava vanjskih poslova, čiji je tekst usaglašen.

Vujanović smatra, takođe, da treba ustanoviti političke konsultacije dva ministarstva, u kojima bi se ojačala saradnja u oblastima od zajedničkog interesa. Vjeruje da će saradnji doprinijeti postavljanje nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Tajlandu, kao i počasnog konzula Crne Gore u toj prijateljskoj zemlji.

Predsjednica tajlandske Vlade saglasila se, kako je saopšteno, sa potrebom uspostavljanja intenzivnih i sadržajnih odnosa između dvije države, konstatujući veliki značaj Biznis foruma koji će se organizovati u našoj Privrednoj komori. Ocijenila je da će potpisivanje Memoranduma o saradnji naše Privredne komore i Privredne asocijacije Tajlanda snažno doprinijeti privrednoj saradnji. Ona je ocijenila da će njena posjeta, kao i posjeta Predsjednika Vlade Crne Gore Đukanovića Tajlandu dati veliki doprinos toj saradnji.

Vujanović i Šinavatra su konstatovali širok prostor ekonomske saradnje, u kojem važnu ulogu može imati Luka Bar, kao i Slobodna carinska zona, imajući u vidu njen regionalni značaj.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i tajlandska premijerka Jinglun Šinavatra razgovarali su o mogućnostima za unaprjeđivanje saradnje u oblastima od interesa za obje države, saopšteno je iz parlamenta.

„Krivokapić je sagovornicu informisao o pretenzijama Crne Gore da postane članica EU i NATO.  Krivokapić je Šinavatru takođe informisao o prioritetima tokom svog predsjedavanja najvećom parlamentarnom skupštinom na svijetu“, saopšteno je sa sastanka.

Potpisan je i Sporazum između vlada Crne Gore i Tajlanda o izuzeću od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. 



Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније