Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

30. 08. 2019. 06:55 >> 06:57
7

VILSON

Rusija ima interes da ometa proces pomirenja

Potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD Dejmon Vilson kaže kako su ruske obavještajne agencije iznad svega prilagodljive i snalažljive, ali da je jedini način da se osigura stabilnost kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako se treba braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji, smatra Vilson.

"Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima2, kaže on. 

Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

“Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku. Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. Sjedinjene Države imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi”, rekao je on.

Na pitanje da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region Vilson je odgovorio da je gotovo sigurno, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način.

“Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji”, smatra Vilson.

On je odnose Crne Gore i Srbije ocijenio kao komplikovanje.

“Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici. Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijeće uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji”, zaključio je Vilson.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније