Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2013. 14:45 >> 14:45
4

PONIŠTITI ODLUKU

Danilović: Izbori u Petnjici nezakoniti

Predsjednik Filip Vujanović nije poštovao zakon prilikom raspisivanja izbora u Petnjici i bez poništenja te odluke izborni proces ulazi u zonu nelegalnosti, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta, Goran Danilović, navodeći da će se obratiti i Ustavnom sudu.

Danilović smatra da odluka o raspisivanju izbora mora biti stavljena van snage, navodeći da je Vujanović zloupotrijebio ovlašćenje koje pripada predsjedniku države po Ustavu i raspisao izbore, a da prethodno nije imao nikakvih konsultacija, niti je sagledao mogućnost njihovog održavanja.

"Zbog toga smo ubijeđeni da, ne bude li poništenja, taj izborni proces ulazi u zonu poptune nelegalnosti i nelegitimnosti, pa ćemo se mi tako prema njima i ponašati. Ubijeđen sam da ćemo na kraju to i dokazati", rekao je Danilović agenciji MINA.

On je saopštio da je nezadovoljan odgovorom Državne izborne komisije (DIK) na inicijativu, kojom su poslanici DF-a tražili mišljenje da li su se stekli uslovi za organizaciju izbora u Petnjici.

"Lopta je prebačena Skupštini, jer, navodno, mi treba da razriješimo dilemu, a suština je u tome da DIK, u trenutku kad su raspisani izbori u nekoj od opština i počeli da teku rokovi danom raspisivanja, mora biti nadležna da saopšti postoje li uslovi ili ne", rekao je on.

Danilović smatra da je odbijanje da se kaže dovoljan pokazatelj da ni većina u DIK ne zna šta da radi kad su u pitanju izbori u Petnjici.

"Svakom je jasno da Vujanović nije ispoštovao zakon, i niko nije iznenađen što se dogodilo tako, ali je stvarno nevjerovatno da DIK nema kapacitet da saopšti očiglednu istinu – da oni u ovom trenutku, iako su po zakonu obavezni to da rade, ne mogu da prate, nadgledaju izborni proces, jer nema uslova za sprovođenje izbornog procesa", dodao je on.

Izbori su, kako je dodao, raspisani, a uslova za njihovu pripremu nema.

"Zbog toga ćemo mi krenuti dalje sa traženjem objašnjenja prema institucijama koje su za to nadležne, bez obzira što sumnjamo u kvalitet tih institucija, jer su mnogo puta do sada pokazale da su pod direktnim partijskim uticajem Demokratske partije socijalista«.

Danilović je precizirao da će se obratiti Ustavnom sudu.

"Ne sumnjamo da u toj instituciji stanuje dominantno partijska volja, ali su ipak u pitanju očigledne stvari. Na kraju, doći će vrlo brzo i vrijeme da dobijemo, nadam se, i kvalitativno i svakako drugačije, drugačiji Ustavni sud", kazao je on.

Danilović smatra da treba obezbijediti i održavanje istovremeno izbora i u Petnjici i u Beranama.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније