Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

03. 09. 2019. 10:27 >> 10:26
2

BOŠNJAK PORUČILA

Ucjenama destimulišu buduće studente medicine

Ministarstvo zdravlja, umjesto da unaprjeđuje položaj ljekara kako bi zaustavilo njihov odlazak, hoće da destimuliše buduće studente medicine ucjenjujući ih sa planovima nakon završetka studija, ocijenila je poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak.

Pomoćnica u Ministarstvu, Vesna Miranović, potvrdila je da taj resor razmatra mogućnost uvođenja pravila prema kojem bi studije medicine bile besplatne samo za one buduće ljekare koji se obavežu da će nakon završenog fakulteta ostati u Crnoj Gori.

Bošnjak je kazala da u Ministarstvu namjeravaju da diskriminišu mlade ljude koji žele da u Crnoj Gori studiraju medicinu.

Ona je navela da su svojom politikom srozali status i ugled ljekara, doveli ih na ivicu egzistencije s mizernim platama, nameću im prinudni, često neplaćen, prekovremeni rad do granica njihove fizičke izdržljivosti.

„Sad, umjesto da rade na unaprjeđenju položaja ljekara, kako bi zaustavili njihov odlazak, ovi su naumili da destimulišu buduće studente medicine ucjenjujući ih sa planovima nakon završetka studija“, istakla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, realizovanje te ideje bi bio eklatantan primjer diskriminacije studenata medicine u odnosu na sve ostale studente državnog Univerziteta.

Bošnjak je navela da se Miranović usudila da napravi paralelu sa studijama medicine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)koji su namijenjeni za stvaranje kadrovske baze za vojne svrhe, što je, dodaje, nonsens, ali vrlo drsko i manipulatorski sa njene strane.

„Miranović bi trebalo da zna da u SAD-u nema besplatnog tercijalnog-univerzitetskog obrazovanja, i kao neko ko je predavao na Medicinskom fakultetu da napravi razliku između stipendija i besplatnog obrazovanja“, rekla je Bošnjak.

Smatra da je najbolje za sistem zdravstva i zaustavljanje odliva ljekarskog kadra da trenutna rukovodeća ekipa u Ministarstvu zdravlja pod hitno podnese ostavke i da to preuzmu ljudi koji znaju šta je zdravstvo i koji žele da unaprijede taj sistem.

„Samo ovakvi neznaveni kadrovi koji samo poznaju silu i koji su svojevremeno smijenjeni radi mobinga, a sad su nažalost na čelu Ministarstva, mogu osmisliti ovako sulude ideje“, dodala je Bošnjak.

Kako je rekla, koliko su u Ministarstvu iskreni u namjeri za povećanje plata ljekarima, imaće prilike da pokažu kada budu zauzimali stav prema inicijativama DF-a za izmjenu zakona koje su već u skupštinskoj proceduri.

Ona je podsjetila da je izmjenama predviđeno značajno povećanje plata ljekarima i ukidanje nametnutog im, često neplaćenog, prekovremenog prinudnog rada preko zakonom dozvoljenog maksimuma.

Bošnjak je saopštila da očekujem da će Ministarstvo zdravlja dati pozitivno mišljenje, „ako su iskreni i ne blefiraju u onome što iznose u medijima“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније