Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 09. 2019. 16:53 >> 16:53
1

NIKOLIĆ U HELSINKIJU

EU mora imati jasniju politiku prema Z.Balkanu

EU mora da ima jasniju politiku prema Zapadnom Balkanu, politiku koja će podrazumijevati nastavak širenja evropskih vrijednosti, ključna je poruka delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku koja se održava u Helsinkiju.

Prema riječima predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića koji je jedan od članova delegacije, Crna Gora očekuje da će predstojeće oktobarsko zasijedanje Evropskog savjeta dati pozitivan signal za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom ali prije svega pozitivan siglal u odnosu na otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom.

"Suština našeg apela prema kolegama parlamentarcima koji dolaze iz zemalja članica Eu je da integracije treba da budu zajedničko opredjeljenje zemalja kandidata i zemlja ačlanica EU", kazao je Nikolić za Radio Crne Gore.

Ključna poruka crnogorske delegacije, dodaje Nikolić, nadovezala na ono što je bila jedna od ključnih ocjena visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Federike Mogerini.

"Ona je danas na konferenciji kazala da smo danas u ključnoj fazi kada je riječ o odnosima EU i Zapadnog Balkana, pozivajući EU da demonstrira konzistentnost u pristupu da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu", kazao je.

Jedna od ključnih poruka Federike Mogerini, dodaje Nikolić, upravo se odnosila na to da Evropska unija mora ozbiljnije da shvati interes da sačuva stabilnost na Zapadnom Balkanu uključujući i njeno očekivanje da se tokom oktobra mjeseca otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"I takođe što je za nas posebno važno, da se akcenat ovog puta stavi na otvaranje pregovaračkih poglavlja umjesto na njegovo zatvranje", dodao je Nikolić.

On ocjenjuje da predsjedavanje Rumunije nije donijelo veći napredak po pitanju EU integracija Zapadnog Balkana uprkos značajnim naporima koje su preduzele vlade zapadnog Balkana.

Na Interparlamentarnoj konferenciji u Helsinkiju od posebne važnosti će biti tema koja je na dnevnom redu sjutra a tiče se razvoja političkih dešavanja na zapadnom Balkanu.

Pored Nikolića na konferenciji učestvuju i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Ervin Ibrahimović, kao i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Škrelja i Boris Mugoša.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније