Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2019. 20:00   >>  22:14 7

ŽIVKOVIĆ SAOPŠTIO

Tehnička vlada besmislen predlog

I dok iz Demokratskog fronta (DF) ne odustaju od zahtjeva da se formira tehnička vlada, oni su i u Crnoj Gori i u Srbiji besmisleni, kaže predsjednik Nove stranke Zoran Živković. Da tehnička vlada nije prihvatljiva nedavno je poručio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kod kojeg su poslanici DF-a česti gosti. Iz DF-a tvrde da ne dijele Vučićevo mišljenje jer je situacija u Crnoj Gori drugačija, ali Živković tvrdi da to nije tačno, te da je i u Srbiji ne cvjetaju ruže, ali da se zna kada je tehnička vlada prihvatljivo rješenje.

Iako je, zbog neslaganja u opoziciji urušena ideja o tehničkoj Vladi, za Demokratski front, ona je i dalje logično rješenje.

"Smatramo da bi ta tehnička Vlada koja bi trebalo da sprovede izbore 2020. jedno racionalno, logično rješenje, koje bi trebalo da ulije povjerenje svim građanima Crne Gore, bez obzira koga glasaju, da se u tom izbornom procesu neće desiti neki novi državni udar", kazao je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

A priča o tehničkoj Vladi spominjana je i u susjednoj Srbiji. Tamo je neće biti, poručio je nedavno predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Dok god je, kako je kazao, živ, samo će narod odlučivati ko će biti na vlasti. Takva ocjena Vučića suprotna je stavovima i djelovanju DF-a, čiji su lideri česti gosti zvaničnog Begrada. Na pitanje zašto nijesu u saglasju s predsjednikom Srbije, Knežević odgovara.

"Smatramo da uopšte nije identična ili slična situacija sa politikom scenom u Srbiji. Podsjetiću vas čitava ova kriza je nastala zbog toga što je neko iscenirao državni udar na dan parlamentarnih izbora. Tako da smo bili jedina država na svijetu koja je istovremeno 16. oktobra imala izbore i imala državni udar. Imamo milion afera kao što je koverta, kao što su afere Klap i Vardar koje ukazuju da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj društveno političkoj krizi koja se ne može ni na koji način porediti sa onim što se dešava u Srbiji", dodaje Knežević.

Tačno je da se Crna Gora sa Srbijom ne može porediti, ali samo po veličini, položaju ili političkom opredjeljenju, kaže predsjednik Nove stranke Zoran Živković.

"Ali ako su gospoda iz DF-a htjeli da kažu da je u Crnoj Gori gora sitacija nego u Srbiji, ja kao neko ko ima 59 godina i bavim se jako dugo politikom i živim sve vrijeme u Srbiji mogu da vam kažem da je stanje u Srbiji na ivici onoga što je bilo u devedestima, to znači da smo mi praktično pod ovim utokratom na ivici rata. Afere, kršenje zakona, propisa u svim oblastima i organizovani kriminal to je obilježje Srbije u posljednih 6 - 7 godina i pošto ja znam stanje u Crnoj Gori, ali to apsolutno ne može da se poredi po zlu u odnosu na ono što je stanje u Srbiji", smatra Živković.

Ali, zna se, kaže Živković, kada je tehnička vlada prihvatljivo rješenje.

"Ne vidim nigdje, ni u Crnoj Gori, ni bilo gdje na svijetu osim u situaciji kada je blokiran Parlament i kad se čekaju novi izbori, da se formira tehnička vlada ili prelazna Vlada. Takvi predlozi i u Srbiji i u Crnoj Gori su potpuno besmisleni", dodaje Živković.

Da je tehnička vlada u Crnoj Gori neprihvatljiva, nedavno je poručio i premijer Duško Marković. Vlast se, kako je poručio, dobija na izborima, a opozicija bez njih ne može uću Vladu.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније