Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 09. 2013. 17:17 >> 17:16

JOŠ DOSTA POSLA

GA: Demokratizacija i nedostaci

Iako Crna Gora spada u red mladih, nerazvijenih demokratija, bez demokratske tradicije, država pokazuje pozitivan trend u demokratskom sazrijevanju, ali protkan ozbiljnim nedostacima, ocijenjeno je u Građanskoj alijansi.

Povodom Međunarodnog dana demokratije, u GA navode da je crnogorsko društvo nakon dugogodišnjeg tranzicionog perioda još uvijek u procesu konsolidacije demokratije.

"Ostaje nam još mnogo rada. Slabost, zavisnost i inertnost institucija koje ne mogu da obezbijede vladavinu prava i poštovanje i zaštitu ljudskih prava onemogućava razvoj demokratskih kapaciteta", poručuju iz GA.

Navode da su institucije zarobljene su po više osnova: partijskom, od centara moći, pojedinaca i krupnog kapitala.

"Društvo jednakosti ne počiva na principima nepotizma i činjenice da kod nas ipak ima nedodirljivih, čije se tužbe, istrage i sudski procesi ekstremno brzo procesuiraju- pogotovo kada su izloženi medijskoj pažnji na koju reaguju tužeći medije- dok sa druge strane imamo dosta predmeta običnih građana koji vode spor sa državom koji tavore u fiokama sudova, neki  i po nekoliko decenija", poručuju iz GA.

Govoreći o medijima, u GA navode da je zabluda to što političari potenciraju činjenicu da je u Crnoj Gori danas prisutno dosta medija te da je zbog toga i sloboda govora prisutna.

"Tu ulazimo u zamku, jer medijski pluralizam nije nužno i osnova medijskih sloboda. Podsjećamo da se novinari sve češće šikaniraju, na nedopustiv način im se onemogućava rad, dok izvršitelji i što je još važnije- nalogodavci batinanja, bombaških napada i čak ubistava nijesu još otkriveni. Ako je jedan od osnova demokratije sloboda medija, izražavamo bojazan da se ovakvim postupcima, i nečinjenjem- generalno društvu uliva značajna doza nesigurnosti i nepovjerenja u institucije", poručuju iz civilnog sektora.

U GA navode da je se u narednom periodu pažnja mora obratiti na ono što su evropski demokratski trendovi.

"Odgovorni u vlasti moraju shvatiti značaj i dostupnost interneta te ga kao takvog inkorporirati u političku zbilju gdje prvenstveno mislimo na peticije i druge oblike organizovanja i zaštite građanskih sloboda. Jedino na taj način može postojati sklad između želja građna koji biraju i mandata onih koji su izabrani. A u Crnoj Gori je jaz između pomenutog - sve veći", navodi se u saopštenju Građanske alijanse.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније