Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

13. 09. 2019. 16:31 >> 16:33
18

PISAO UPRAVNOM SUDU

Gošović: Odluke donijeti u hitnom postupku

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović obratio se otvorenim pismom predsjednici Upravnog suda, Branki Lakočević, u vezi sa formiranim predmetima koji se kod tog suda vode po tužbama Dragice Perović, Vladimira Jokića i Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor. Gošović je uputio zahtjev da Upravni sud odluke u tim predmetima donese u hitnom postupku.

Gošović je istakao da je na Upravnom sudu da cijeni zakonitost osporenih odluka, koje je u julu 2019. godine donijela grupa odbornika DPS-a, SD-a, HGI-a i LP-a, kojima je potrebnu odborničku većinu - 17 glas, obezbjeđivala, kako je naveo, "prebjegla odbornica SDP-a, partije koja je do tada vršila koalicinu vlast u opštini Kotor".

"Povod našeg obraćanja jesu veoma negativne posljedice koje su donesene osporene odluke imale na funkcionisanje lokalne samouprave u Kotoru i na ostvarivanje sloboda i prava građana", naveo je Gošović.

On je naveo da je osporenim odlukama, suprotno izbornoj volji građana Kotora, izvršeno preuzimanje skupštinske i izvršne vlasti u opštini Kotor.

"U ekspresno sprovedenom postupku, bezobzirnim kršenjem normi Zakona o lokalnoj samoupravi i propisa opštine Kotor, novoformirana odbornička većina, osporenim odlukama: razriješila je Dragicu Perović funkcije predsjednice Skupštine opštine Kotor prije isteka mandata i, takođe, prije isteka mandata po drugi put razriješila Vladimira Jokića funkcije predsjednika Opštine Kotor i na te funkcije imenovala predstavnike DPS-a", navodi se u saopštenju.

Samo Upravni sud, efikasnim postupanjima u ovim predmetima, može zaštititi princip zakonitosti i građanima poslati poruku da nezakonito postupanje i zloupotreba ovlašćenja ne mogu predstavljati osnov za preuzimanje vlasti političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana, naveo je Gošović.

Istakao je i da bi svako drugačije postupanje tog Suda, koje bi za posljedicu imalo odugovlačenje postupka, otežalo pristup pravdi.

"Zbog svega navedenog, Demokratska Crna Gora, kao dosadašnji konstituent vlasti u opštini Kotor, očekuje i zahtijeva da Upravni sud, štiteći načelo zakonitosti, saglasno članu 28 stav 2 i članu 29 Zakona o upravnom sporu, u kratkom roku, odredi datum održavanja usmene rasprave u predmetu U.br. 3608/19 od 9.7.2019. godine i odluke u ovom i svim ostalim predmetima, prema redosljedu njihovog prispjeća Sudu, donese u hitnom postupku i što je u moguće kraćem roku", navodi se u otvorenom pismu Gošovića.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније