Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

15. 09. 2019. 12:22   >>  12:54 8

PABRIKS

NATO nezvaničan garant pristupanja EU

Crna Gora im podršku Letonije da se što prije priključi Evropskoj uniji (EU), rekao je letonski ministar odbrane Artis Pabriks, navodeći da je prepoznata značajna uloga Crne Gore i njen doprinos globalnoj sigurnosti otkako je postala članica NATO-a.

Na pitanje koliko je značajno za bezbjednost Zapadnog Balkana da njegove članice budu u NATO-u, rekao je da to jeste garancija.

"To jeste dobra garancija da je obezbijeđena sigurnost ali bih isto podvukao da to naravno i dalje zavisi i od zasluga svake države pojedinačno", rekao je Pabriks u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, članstvo u tim organizacijama znači da se prečišćava prošlost i da se u prvi plan stavlja želja da se živi u zajedničkoj budućnosti.

"Crna Gora je najbolji primjer kako država sama može da izabere svoj put. Baš kao što smo mi ranih devedesetih odlučili da se uključimo i u EU i NATO", rekao je Pabriks.

On smatra da je Crna Gora izvanredna jer se priključila NATO-u. "Imate punu podršku Letonije da se pridružite EU što prije", kazao je Pabriks.

Na pitanje da li će članstvo Crne Gore u NATO-u pomoći na putu ka EU, odgovorio je potvrdno ocjenujući da je sistem vrijednosti isti.

"Ukoliko se osvrnemo i pogledamo u prošlost, nije bilo države, nakon Hladnog rata, da se pridružila Evropskoj uniji, a da se prije toga nije pridružila NATO-u. U tom smislu, NATO članstvo je u neku ruku nezvaničan garant da se spremate da se pridružite EU i mi vas u tom slučaju podržavamo«, poručio je Pabriks.

On je rekao je prepoznata značajna uloga Crne Gore i njen doprinos globalnoj sigurnosti otkako je postala članica NATO-a.

Kako je kazao, solidarnost je recipročna. "Spremni smo da primamo pomoć ukoliko je pružamo, i obrnuto", naveo je Pabrikis.

Crna Gora je u tom smislu, smatra on, veoma pozivitivna.

"Učestvuje u brojnim misijama kao i prisustvom u Letoniji, u sklopu NATO-a. Želim da izrazim ličnu zahvalnost crnogorskom narodu što je sa nama na istočnoj granici NATO-a i EU", zaključio je Pabriks.

Region Baltičkog mora postaje sve izazovnije zbog vojnih aktivnosti Rusije

Upitan kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u svojoj državi, odgovorio je da se osjećaju sigurno, jer su članica Evropske unije i NATO-a.

Osim toga, dodao je on, ta država ulaže konstantno u sopstvenu sigurnost, bezbjednost i odbranu.

"Ali, u isto vrijeme, želim da kažem da region Baltičkog mora postaje sve izazovnije zbog vojnih aktivnosti Rusije u blizini naših granica, i to nije samo procjena Letonije i Baltičkog regiona, već i naših prijatelja, Švedske, Finske i Poljske", kazao je Pabriks.

Kako je kazao, tamo definitivno postoji asimetrija između moći ruske vojske i načina kako izvode ofanzivne manevre na istočnim granicama Evropske unije i NATO-a.

"Naša granica nije previše militarizovana i naravno da nas to brine, imajući u vidu to da je Rusija odgovorna za dva rata - rat sa Gruzijom 2008. godine i rat sa Ukrajinom 2014", rekao je Pabriks.

On je naglasio da je NATO organizacija koja kombinuje u sebi i sistem vrijednosti Evropske unije, sa jakom vojnom bezbjednom odbrambenom mogućnosti.

"Ovo je jedina organizacija u svijetu u kojoj imate jake nacije ujedinjene zajedno, u skladu sa članom 5, solidarne, što znači da napad na jednu državu je automatski napad na drugu državu", ukazao je Pabriks.

To, dodao je on, znači da potencijalni napadač nema nikakve šanse.

"Ako neko, na primjer, napadne Crnu Goru ili Letoniju, ili Poljsku, to takođe znači rat za sve države, uključujući i Sjedinjene Američke Države", rekao je Pabriks.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније