Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

15. 09. 2019. 14:34   >>  14:49 18

DF REAGUJE

Bez izmjena Ustava nema ni izbornih zakona

Izmjene i dopune Ustava su jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Crne Gore, bez čijeg rješavanja nema ni izbornih zakona ni pravičnih izbora, poručili su iz Demokratskog fronta (DF).

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ranije je kazao da je najavljena inicijativa DF-a za izmjene i dopune Ustava legitimna, ali je, kako je naveo, sporna sadržina zahtjeva i to što DF predlaže ono što je voljom građana poraženo na referendumu.

U reagovanju poslanika DF-a Jovana Vučurovića navodi se da se tom problemu ne smije pristupati pričom o poraženima i pobjednicima.

„Jer su to u Crnoj Gori relativne kategorije, i mnogo toga se na ovim prostorima mijenjalo u vrlo kratkom vremenskom periodu, što bi posebno trebalo da zna Vuković kao iskusan političar“, dodao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, danas i oni koji su glasali Ustav smatraju da je on diskriminatorski, da direktno ugrožava položaj Srba i otvara vrata za njihovu potpunu asimilaciju, protiv čega će se, kako je naveo, DF snažno boriti.

„Niko se danas ne može pretvarati da je stanje u Crnoj Gori redovno, jer onaj ko ne želi da vidi da je srpski narod ugrožen otvoreno podržava sukobe i podjele“, istakao je Vučurović.

Kako je kazao, DF traži izmjene i dopune Ustava zato što su Srbi diskriminisani, zato što nemaju prava kao ostale nacionalne zajednice, zato što se Crna Gora formira kao antisrpska država, zato što Srbi ne mogu da se zaposle, što pokazuje i njihova procentualna zastupljenost u državnoj upravi.

„Zato što srpski jezik, kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, nije službeni, zato što se progoni Srpska pravoslavna crkva, zato što je trobojka, koja je bila ponos Crne Gore, izbačena uz upotrebe i sada već na putu da bude zabranjena, zato što se vrši tortura nad liderima srpskog naroda“, dodao je Vučurović.

On je kazao da za sve što pričaju iz DF-a postoje neoborivi dokazi, „a ima još mnogo primjera ne izolovane, nego sistematske državne torture nad srpski narodom“.

Prema riječima Vučurovića, priča o građanskoj državi u ovakvoj situaciji je čista prevara, jer ne može država biti građanska ako je bilo koji narod u njoj neravnopravan i ugrožen.

„Što je najopasnije, ovdje se od vlasti i dijela opozicije pod firmom građanskog forsira antisrpsko, Srbi se posmatraju kao remetilački faktor, kao neko koga je poželjno ugrožavati i diskriminisati“, tvrdi Vučurović.

DF će se, kako je naveo, boriti da se ta situacija promijeni, jer su Srbi kroz istoriju stvarali Crnu Goru.

Vučurović je istakao da u Crnoj Gori svi narodi moraju imati jednaka prava, i dodao da u DF-u ne vide zašto je nekome problem da se dođe do toga.

„Primjećujemo da se danas na političkoj sceni pokušava proturiti i takozvani „ustavni patriotizam“, što je opasna prevara čiji je krajnji cilj takođe diskriminacija srpskog naroda“, kazao je Vučurović.

On je ponovio da će DF preko Ustavnog odbora pokrenuti izmjene i dopune ustava.

„I očekujemo da ih podrže svi oni koji smatraju da Crna Gora treba da ide u pravcu prevazilaženja podjela“, dodao je Vučurović.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније